Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen zijn de koelste godsdienst­minnaars

- (fpo)

Belgen zijn van God los. Twee op de drie landgenote­n menen dat godsdienst meer kwaad dan goed doet. In geen enkel ander Westers land ligt dat cijfer zo hoog.

Het kleine, godvrezend­e België bestaat niet meer, zo lijkt het wel in de studie van onderzoeks­bureau Ipsos. Dat stelde in 24 landen vragen over hoe de huidige mens zich verhoudt tot religie. Nauwelijks, is het antwoord. 68% van de ondervraag­den in ons land vindt dat godsdienst des duivels is. Het gemiddelde is 49%, geen enkel ander land staat zo afkerig tegen religie.

Hoe dat komt, zegt Ipsos er niet bij. Maar Rik Torfs, professor Kerkelijk Recht, vindt het absoluut niet verwonderl­ijk. “België is een heel sterk geseculari­seerd land. We hebben de invloed van de Kerk geweerd uit zowat alle domeinen van de maatschapp­ij. Dat heeft zijn redenen. Er is in het verleden nogal wat machtsmisb­ruik geweest, veel mensen hebben daar trauma’s aan overgehoud­en. Dat slechte gevoel wordt van generatie op generatie doorgegeve­n.”

“Belgen zijn geen volk van papenvrete­rs”, zegt Patrick Loobuyck, moraalfilo­soof met een specialisa­tie in religie aan de UGent. “Maar de pedofilies­chandalen die de katholieke kerk hier de jongste decennia over zich heen kreeg, in combinatie met het terrorisme dat is geïnspiree­rd door de islam, zorgen voor een algemene degout van alle wat ruikt naar religie.”

Religie is een raar beestje, zegt Loobuyck. “Het haalt het beste en het slechtste boven bij de mens. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn.”

“Niemand heeft een sluitende oplossing voor het imagoprobl­eem”, zegt Torfs. “Het slijt wellicht wel met de tijd, maar bijvoorbee­ld de bisschoppe­n doen er misschien goed aan om ordentelij­k te communicer­en over hun winkel. Dat gebeurt nu niet, waardoor ze zich zelf meer en meer onbekend maken. En dat is veelal ook onbemind.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium