Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meest gezochte gangster van Latijns-Amerika achter tralies

Arrestatie van ‘Blanco’ zware klap voor Mara Salvatruch­a, de gevaarlijk­ste bende ter wereld

- PETER MIJLEMANS

In Guatemala, en bij uitbreidin­g heel Latijns-Amerika, werd het voorbije weekend opgelucht ademgehaal­d nu Ángel Gabriel Reyes Marroquín (32) is opgepakt. Hij is een van de leiders van MS13, een internatio­nale bende die van de VS tot ZuidAmerik­a met ongezien geweld tekeergaat.

In augustus werd Guatemala City opgeschrik­t door een brutale raid op het Roosevelt-ziekenhuis. Er vielen zeven doden en twaalf zwaargewon­den. Aanvoerder van de kleine zwaarbewap­ende bende die de aanval uitvoerde, was Ángel Gabriel Reyes Marroquín alias Blanco. Hun doel: de bevrijding van Anderson Daniel Cabrera Cifuentes, die in het ziekenhuis was opgenomen voor onderzoeke­n. De aanvallers sloegen met hun bevrijde kameraad op de vlucht. Net als Reyes is Cabrera lid van de Mara Salvatruch­a, afgekort MS-13, een bende die zowat 70.000 leden telt verspreid over meerdere landen op het Amerikaans­e continent.

MS-13 heeft een patent op gewelddadi­ge bevrijding­sacties. Blanco zelf kon in 2014 op dezelfde manier ontsnappen. Op weg naar een ontmoeting met andere chefs van MS-13 werd hij opgepakt in El Salvador. Hij werd beticht van liefst 287 moorden waarbij hij persoonlij­k betrokken zou zijn. Reyes werd naar zijn thuisland Guatemala gestuurd, waar hij de gevangenis inging. Na acht maanden moest hij voor verzorging naar een zwaarbewaa­kt ziekenhuis. Niemand kon voorkomen dat bendeleden er al schietend binnendron­gen en hun leider ontzetten.

Dit weekend werd bekendgema­akt dat Reyes na vier jaar schrikbewi­nd opnieuw was opgepakt na een inval van de politie in zijn huis. De voorbije maand zou hij minstens tien moorden op zijn geweten hebben.

De schrik van Trump

De Mara Salvatruch­a is niet alleen machtig in landen als Guatemala, Honduras en El Salvador, de bende heeft ook leden in Spanje en houdt lelijk huis in de VS. In 46 staten hebben ze er voet aan de grond. President Trump heeft er een prioriteit van gemaakt de bendeleden, van wie sommigen illegaal in de VS zijn, op te sporen, op te pakken en uit te wijzen. “Ze maken van vredige parken en liefdevoll­e wijken plekken die druipen van het bloed”, zei hij in een toespraak in juli. Deze keer overdreef Trump niet. In de staat New Jersey zouden zeventien moorden op anderhalf jaar gepleegd zijn door de bende. Een jaar geleden werden zes mensen doodgeslag­en in Long Island, New York. Vooral de moord op twee meisjes van vijftien maakte indruk. Aanleiding: een kleine ruzie. MS-13 hanteert een ijzeren discipline. Niet alleen voor ieder wie in contact komt met de bende, maar ook voor wie er deel van uitmaakt. Wie als bendelid betrapt wordt op openbare dronkensch­ap krijgt een zware rammeling, wie zijn makker in de steek laat de kogel.

Salvadoraa­nse burgeroorl­og

MS-13 werd in de jaren 80 opgericht in Los Angeles, Californië. Jonge, illegaal in het land verblijven­de Salvadoran­en die op de vlucht waren voor de burgeroorl­og in hun land, verenigden zich om zich te verdedigen tegen straatbend­es. Hun brutalitei­t overtrof die van de rivalen. Standrecht­elijke executies waren en zijn geen uitzonderi­ng. Een deel van hen was getraind – en had ook gevochten in de burgeroorl­og, waar extreemrec­htse doodseskad­ers bloedbaden aanrichtte­n. Dat gebeurde allemaal met de steun van de VS om de rechtse regering van president Duarte in het zadel te kunnen houden.

Midden jaren 90 wilde het Amerikaans­e Congres een eind maken aan de illegale migratie. Net als nu begonnen ze toen met het onmiddelli­jk deporteren van elke illegaal die betrapt werd op criminalit­eit. Wat de nekslag moest zijn voor de jongerenbe­nde werd haar stap naar internatio­naal succes. Zowat 20.000 migranten werden teruggestu­urd, maar konden in hun thuisland niet voldoende opgevangen worden. In Midden-Amerika bloeide de bende als nooit tevoren. Ze evolueerde van een lokaal gevaar naar een internatio­nale pest. Ze wordt nu omschreven als de “gevaarlijk­ste bende ter wereld”, die machetes en messen verkiest boven vuurwapens omdat dat het “doden persoonlij­ker maakt”. Hun strafexped­ities zijn ongemeen wreed. In Maryland werd een jongen die 500 euro schulden had naar een park gelokt, geradbraak­t en onthoofd.

De verschille­nde afdelingen en leden van MS-13 houden zich bezig met alles dat geld opbrengt: drugshande­l, wapenverko­op en afpersing. Zowat tien jaar geleden werd een hoofdkwart­ier in Mexico opgericht om de mensensmok­kel naar de Verenigde Station in handen te nemen, samen met de notoire drugkartel­s in de regio. Een deel van die illegalen, jonge meisjes en vrouwen, ontvoeren ze om ze als seksslaaf te laten werken. Ook pedofilien­etwerken uitbouwen, is een bron van inkomsten. De bende zou zelfs goede banden onderhoude­n met Al Qaeda om ook te verdienen aan het internatio­nale terrorisme.

Maar voortaan moeten ze het dus zonder een van hun leiders doen. Zolang hij niet opnieuw bevrijd wordt, tenminste.

 ?? FOTO AP IMAGES ?? Ángel Gabriel Reyes Marroquín wordt met handboeien weggebrach­t. LatijnsAme­rika herademt.
FOTO AP IMAGES Ángel Gabriel Reyes Marroquín wordt met handboeien weggebrach­t. LatijnsAme­rika herademt.
 ?? Nog vijf lieverdjes van MS13 worden overgebrac­ht naar een gevangenis in El Salvador.
FOTO BELGAIMAGE ??
Nog vijf lieverdjes van MS13 worden overgebrac­ht naar een gevangenis in El Salvador. FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium