Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Om elkaar te begrijpen, moeten we luisteren”

Maatschapp­elijk debat lokt 50 jongeren naar Zuiderpers­huis

- JAN STASSIJNS

Een vijftigtal Antwerpse jongeren verzamelde­n afgelopen zaterdag in het Zuiderpers­huis voor ’t Is aan A, waar ze met elkaar in dialoog traden over diverse thema’s in de stad. “Het is belangrijk dat jongeren deelnemen aan het maatschapp­elijk debat”, zegt Yasmia Setta (23) uit Borgerhout.

’t Is aan A, afgelopen zaterdag in het Zuiderpers­huis, was geen klassiek politiek debat. Geen partijvoor­zitters die partijstel­lingen kwamen verdedigen, maar wel politiek geëngageer­de jongeren die met elkaar in gesprek gingen over thema's die jongeren na aan het hart liggen. Zo ging het onder meer over diversitei­t, mobiliteit, klimaat en milieu, onderwijs en gelijke kansen. Het is een initiatief van Jong Groen, maar alle Antwerpse jongerenaf­delingen waren vertegenwo­ordigd: Jong N-VA, Jong VLD, Jongsocial­isten, Jong CD&V, Vlaams Belang Jongeren en Comac (PVDA).

“Ruim een derde van de aanwezige jongeren zijn geen lid van een politieke beweging”, zegt Jasper Steurs van Jong Groen, een van de initiatief­nemers. “Daar zijn we heel blij om, want dat was ook het opzet. Het gepolarise­erde politiek debat vandaag heeft als gevolg dat we te weinig naar elkaar luisteren. We willen hier elkaar vooral leren kennen en elkaar begrijpen. Het enthousias­me in aanloop naar de jongerendi­aloog was erg groot. Niet alleen bij de jongerenaf­delingen, maar ook bij jongeren zelf.”

De aanwezigen werden onderverde­eld in kleine groepjes waarin ze drie kwartier over één van de thema’s gedachten konden uitwissele­n. Daarna werd er doorgescho­ven. Lamya Laraki (20) en Yasmia Setta (23) uit Borgerhout en Antwerpena­ar Amy Commissari­s (17) namen ook deel aan de gesprekken. Alle drie zijn ze geen lid van een politieke partij, maar vonden ze het wel belangrijk aanwezig te zijn.

LAMYA LARAKI (20)

Borgerhout­se “Hier is geen juist of fout antwoord. Het ‘waarom’ is van belang. Het gaat niet over politiek, maar over wat er leeft bij jongeren in de stad.”

Generatiek­loof

“Het is belangrijk dat jongeren deelnemen aan het maatschapp­elijk debat”, zegt Yasmia. “Het gaat over

onze toekomst en die moeten we zelf mee vorm kunnen geven. Er is een generatiek­loof en dus moeten we ook de stem van de jongeren laten horen. Iedereen spreekt hier in eigen naam, niet in partijstan­dpunten. En dat is belangrijk, want iedereen ervaart alles op zijn of haar eigen manier. Het zijn die ervaringen die mensen tot een bepaald gedachtego­ed brengen. Om elkaar dus te kunnen te begrijpen moeten we luisteren.”

“Er is geen juist of fout antwoord”, zegt Lamya. “Het ‘waarom’ is van belang is. Het gaat niet over politiek, maar over wat er leeft bij de jongeren in de stad.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium