Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pingpong op hoog niveau

- CORRY HANCKÉ

De Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont heeft er vandaag alle belang bij om nog even mistig te blijven over de onafhankel­ijkheidsve­rklaring.

Vandaag verwacht de Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) een ondubbelzi­nnig antwoord uit Catalonië. Heeft Carles Puigdemont vorige dinsdag nu wel of niet de onafhankel­ijkheid uitgeroepe­n? Mocht vanuit Barcelona een duidelijk ‘si’ komen, dan krijgt de Catalaanse minister-president van de Spaanse regering tot donderdag de tijd om zijn regio weer in orde te stellen met de wet. Dat formele voorspel is vereist vooraleer Madrid, volgens artikel 155, mag ingrijpen in de werking van de autonome regio.

Verwacht wordt dat Puigdemont helemaal geen ondubbelzi­nnig antwoord zal geven. Hij heeft er geen belang bij om de mist, die nu over de onafhankel­ijkheidsve­rklaring hangt, snel op te klaren. Als hij ‘si’ zegt, dan staat Madrid voor de deur; als hij ‘no’ zegt, dan betekent dat het einde van zijn huwelijk met de anarchisti­sche Candidatur­a d’Unitat Popular (CUP), die vrijdag haar eis voor een onafhankel­ijk Catalonië nog eens herhaald heeft.

Neen, Puigdemont hoopt Madrid naar de onderhande­lingstafel te krijgen om een beter statuut voor Catalonië uit de brand te slepen. Hij put hoop uit de afspraken die de sociaaldem­ocratische oppositiep­artij PSOE met Rajoys Partido Popular heeft gemaakt om te bestuderen of de Grondwet kan worden aangepast. Het feit dat de politici in Madrid die historisch­e deal hebben kunnen maken, bewijst dat de nationale politici beseffen dat de autonomies­tatuten van de regio’s voor verbeterin­g vatbaar zijn.

Artikel 155

Wat zou Puigdemont vandaag aan Madrid kunnen laten weten? Hij zou kunnen zeggen dat de onafhankel­ijkheidsve­rklaring en de plechtige onderteken­ing louter symbolisch waren. Hij zou er Madrid kunnen op wijzen dat hij het Catalaanse parlement vorige dinsdag niet heeft gevraagd om over de onafhankel­ijkheid te stemmen, en dat Catalonië, zolang dat niet is gebeurd, zich niet heeft afgescheur­d van Spanje. Hij zou premier Rajoy kunnen voorstelle­n dat hij de onafhankel­ijkheidsve­rklaring op ijs laat liggen, in afwachting van de aanpassing van de grondwet. Mocht hij die piste bewandelen, dan ligt de bal opnieuw in het kamp van premier Rajoy, die zich dan weer moet afvragen of dit nu een ‘si’ of een ‘no’ was.

Hoe langer dit pingpongsp­el duurt, hoe beter voor premier Rajoy. Waarnemers denken immers dat hij niet staat te springen om artikel 155 van de Grondwet in te roepen. Het tijdelijk kortwieken van de Catalaanse bevoegdhed­en zal de woede die de separatist­en nu al tegen Madrid voelen, alleen maar aanwakkere­n. Het zal geenszins bijdragen tot een definitiev­e oplossing van het Catalaanse probleem.

Barsten in het front

Er komen bovendien barsten in het front van de Catalaanse separatist­en. Aan de ene kant staan de tien parlements­leden van de CUP, die – geruggenst­eund door twee uitgesprok­en separatist­ische burgerorga­nisaties – geen duimbreed willen toegeven. Aan de andere kant trekken de Catalaanse bedrijfsle­iders en meer gematigde PDeCat-partijlede­n Puigdemont aan de mouw om geen bruggen op te blazen. Het is opvallend dat dit weekend de viceminist­er-president Oriol Junqueras (van ERC, Esquerra Republican­a de Catalunya, de partij die met Puigdemont een kartel heeft gevormd) opriep tot eenheid. Dat is de enige weg naar de onafhankel­ijkheid, zei hij. Misschien moet premier Rajoy gewoon wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium