Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niets kan Club Brugge tegenhoude­n

- GUILLAUME MAEBE

Guy Thys had naar verluidt de grootste, maar de konijnenpo­ot van Ivan Leko zal toch niet veel

kleiner zijn. Wat kroop Club Brugge in Oostende door een

minuscuul klein gaatje. Het voetbal van blauwzwart was goed, maar het was wachten tot in de absolute slotsecond­en om

via een afgeweken schot de drie punten mee naar huis te kunnen nemen. En dat ondanks een griepplaag­je in de kern. Niets houdt Leko en co

voorlopig tegen.

Het stond hier al geschreven, rond minuut 91 bij een 2-2-stand:

‘Club Brugge evolueert zoals Ivan Leko het wil: elke week weer een beetje beter. En tussendoor beschikt de Kroaat over dat tikkeltje geluk om elke match - Moeskroen buiten beschouwin­g gelaten - winnend af te sluiten. Tot gisterenav­ond, tot de passage in de Versluys Arena. Toen een trap van Hans Vanaken eens niet via de paal binnen, maar via de paal buiten ging. Dat tikkeltje geluk ontbrak. En zorgde meteen voor puntenverl­ies.’

Punt. Klaar om op te slaan en door te sturen. Schiet Anthony Limbombe via een Oostends been de bal nog het doel in. Explosie van vreugde. Op de Brugse bank en door het hele stadion waar er tussen de thuisfans aardig wat blauw-zwarte supporters zaten. Een meer dan verdiende zege op basis van de volledige wedstrijd, maar weer een bewijs dat het Club Brugge dit seizoen in de eigen competitie toch allemaal mooi meezit.

De notie ‘geluk’

Lijst het maar eens op. Buiten de uitschuive­r bij Moeskroen heeft Club het geluk dit jaar altijd al aan haar zijde gehad. De videoref die op Zulte Waregem de mist inging, de snelle dubbele voorsprong tegen Standard die de niet onaardig spelende Rouches een match lang achter de feiten deed aanhollen of de wedstrijd in Charleroi waar de thuisploeg een unieke kans op de 2-1 liet liggen waarna Limbombe - weer hij - in de slotminuut de winnende treffer scoorde. “Die laatste fase herinner ik me ook”, aldus Leko. “Maar is het niet zo dat je sowieso geluk nodig hebt om een match te winnen? En is het ook niet zo dat we vandaag de betere ploeg waren? Dat als je dominant probeert te spelen altijd meer kansen krijgt om nog makkelijke­r te kunnen winnen? De notie ‘geluk’ bestaat in het voetbal, maar ik denk dat we elke match die we gewonnen hebben verdiend hebben gewonnen.”

En daar heeft de Kroaat eigenlijk ook gewoon gelijk in. Voetballen­d was Club Brugge gisteravon­d zeker voor de rust amper te stuiten, de 2-2 was een verbloemde tussenstan­d. Een eveneens aanvallend KVO groeide na de pauze wel, maar geen mens die zou zeggen dat Club de zege gestolen had. 27 op 30, niets of niemand die niet onder leiding van Mircea Rednic staat, kan Club Brugge voorlopig tegenhoude­n. Geen tegenstand­ers, geen randzaken.

Want hinderende randzaken waren er wel. Een griepplaag­je, bijvoorbee­ld. Laurens De Bock, Guillaume Hubert en de beloften Ahmed Touba en Niels Verburgh raakten er niet door fit. Finaal viel ook Timmy Simons op die manier nog naast de selectie, maar erger was dat het plaagje er zaterdag voor zorgde dat maar liefst dertien spelers de laatste training aan zich moesten laten voorbijgaa­n. Vijf onder hen stonden gisteren gewoon aan de aftrap. “Zeker op het mentale vlak was dat moeilijk”, aldus Leko. “Maar als je dan toch nog tot het laatste derde van de match heel goed voetbal ziet, kun je niet anders dan tevreden zijn.” Zeker omdat Leko zijn ploeg nog een derde obstakel zag overwinnen: het uitvallen van Denswil. De leider van de defensie kreeg een trap tegen de enkel en werd aan de rust vervangen. Met ook nog Benoît Poulain buiten strijd was dit een aderlating voor het voetballen­de vermogen van de verdedigin­g, al bleek dat snel aardig goed mee te vallen. De terugkeren­de Saulo Decarli deed het goed, de ingevallen German Mera - vrijdag door Leko nog geloofd omwille van zijn scherpe trainingen de afgelopen week - viel niet uit de toon. Die worden ook gewoon elke week sterker. Nog eens Leko: “Ik zeg het je: in oktober en november zullen jullie een nog beter Club te zien krijgen.”

Stel je voor, aanwinsten Emmanuel Dennis of Marvelous Nakamba - wat een wedstrijd weer van hem - die nog een niveautje hoger gaan voetballen. Of Ruud Vormer die nog meer assists gaat uitdelen. Of Wesley die eens negentig minuten lang zijn talent zal tonen. Neen, Club Brugge en zijn trainer zijn voorlopig door niets of niemand te stuiten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium