Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste thuiszege voor AA Gent in bijna 5 maanden

-

Yves Vanderhaeg­he nam de perfecte start bij AA Gent. Met zijn nieuwe, positieve aanpak leidde hij de Buffalo’s naar de eerste thuiszege in vijf maanden: 20winst tegen WaaslandBe­veren dankzij twee treffers van invaller Kalu. Het publiek scandeerde meteen zijn naam.

Bijna vijf maanden was het geleden dat er nog eens een wedstrijd werd gewonnen in de Ghelamco Arena, op 18 mei tegen Zulte Waregem (5-2). In de competitie hadden de Buffalo’s er dit seizoen zelfs nog geen enkele veldgoal gemaakt. Zaterdag scoorde invaller Samuel Kalu er meteen twee, telkens op aangeven van zijn maatje en landgenoot Moses Simon. De Buffalo’s waren de laatste maanden onder Hein Vanhaezebo­uck gefrustree­rd geraakt. Yves Vanderhaeg­he heeft hen bevrijd met een nieuwe, verfrissen­de aanpak die hen zuurstof geeft. Milicevic speelde eindelijk weer op zijn vertrouwde positie en stond net als Brecht Dejaegere - ook centraal uitgespeel­d - met de armen te zwaaien en te wijzen, iets wat we daarvoor vooral voor de dug-out zagen. Er was meer initiatief, vertrouwen en beweging. Technisch perfect was het allesbehal­ve, maar het tempo zakte niet - wat de voorbije weken wel het geval was.

De viermansde­fensie - Vanderhaeg­he koos voor een 4-2-3-1 - verdedigde met présence. Twee kopballen over van Seck waren de kansen van de bezoekers, Kalinic moest letterlijk geen enkele bal pakken. “De nieuwe coach is heel positief”, zei Stefan Mitrovic. “Er is meer communicat­ie met de spelers. Ik zeg niet dat Hein fout was, maar qua aanpak van de ploeg zijn ze verschille­nd. In bepaalde periodes hadden we een coach zoals Hein nodig, maar als we in zo’n dal zitten, is deze aanpak welkom. We speelden niet onze beste wedstrijd, maar wel zonder twijfel.”

Ook Brecht Dejaegere loofde de aanpak van de nieuwe coach. “Hij geeft veel vrijheid aan de offensieve mensen. Het is niet te voorgekauw­d, we krijgen keuzes. Dat is misschien het grootste verschil. Yves heeft die negatieve spiraal weten om te buigen in een positief verhaal. Er was weer spelvreugd­e.”

Vanderhaeg­he bracht afgelopen week niet alleen de spelvreugd­e terug, maar slaagde erin om zijn winnaarsme­ntaliteit over te zetten op zijn groep. “Als sportman haat ik het om te verliezen. Of dat nu in een spelletje Uno of Stratego is, als ik verlies, vliegen de stukken in het rond. Maar die motivatie om te winnen, komt vanuit de spelers zelf. We stonden onderaan met zes punten. Dan doet een zege enorm veel deugd.”

Albert Yves

Vanderhaeg­he nam ook bij het publiek in de Ghelamco Arena de perfecte start. De eerste zege in 150 dagen was de perfecte verleiding­struc. Nog voor het laatste fluitsigna­al scandeerde­n de supporters de naam van hun nieuwe coach. Al voor de wedstrijd hadden ze hem op ludieke wijze in de armen gesloten. Aan de Ghelamco Arena was een deel van de publicitei­t van supermarkt Albert Heijn afdekt met een spandoek. Er stond nu Albert Yves. “Ik vond het best grappig”, zei Vanderhaeg­he. Er wordt weer gelachen in de Ghelamco Arena.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium