Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Batsman heeft de blues

Michy Batshuayi krijgt zeldzame kans bij Chelsea, maar wordt na minder dan een uur vervangen

-

Het wil maar niet lukken voor Michy Batshuayi bij Chelsea. De Brusselaar kreeg een zeldzame speelkans op bezoek bij Crystal Palace, maar miste de afspraak en werd na minder dan een uur gewisseld. Het is maar de vraag hoeveel kansen hij van manager Antonio Conte nog zal krijgen.

“Ik hoop dat Alvaro Morata woensdag weer fit is.” Die uitspraak van Chelseaman­ager Antonio Conte na de verrassend­e 2-1-nederlaag bij Crystal Palace – dat zijn eerste punten van het seizoen sprokkelde – spreekt boekdelen. Door de hamstringb­lessure van Morata kreeg Batshuayi eindelijk nog eens een kans in de basis van een Premier Leaguematc­h. Maar door hem na minder dan een uur naar de kant te halen – terwijl er geen andere spits op de bank zat en Chelsea moest achtervolg­en – maakte de Italiaan nog maar eens duidelijk dat hij niet tevreden is.

Conte heeft al veertien maanden lang zijn twijfels bij Batshuayi. Hij gebruikte hem vorig seizoen amper, maar zag hem wel de titelgoal scoren. In de drie laatste Premier Leaguematc­hen van vorig seizoen scoorde Batshuayi vier keer. Dat overtuigde Conte om hem meer speelkanse­n te geven dit seizoen. Batshuayi bedankte door als invaller de winnende treffer te lukken in de Champions League op Atlético en een hattrick te scoren in de League Cup tegen Nottingham.

Vergiftigd geschenk

Batshuayi hoopte dat daarmee de trein vertrokken was, maar in de competitie zag hij zijn concurrent Morata ook vlot de weg naar doel vinden. Toen die uitviel met een hamstringb­lessure in de wedstrijd tegen Manchester City, werd eerst nog Willian ingebracht. Pas in de slotfase mocht

Batsman meedoen. Was Conte dan nog steeds niet overtuigd?

“Als je Michy vergelijkt met de Michy van vorig jaar, is hij er veel op verbeterd”, zei Conte voor de match tegen Crystal Palace. “Hij begrijpt hoe de competitie in elkaar zit. Dit seizoen heeft hij meer speelkanse­n. Hij moet nu tonen dat hij beter wordt, want vergeet niet dat ik ook Hazard als spits kan gebruiken. Als ik opnieuw een wedstrijd zie waar dat de oplossing is, zal ik niet aarzelen. Maar Michy verdient zijn kans.”

De wedstrijd in Selhurst Park bleek echter een vergiftigd geschenk. Geen enkele Chelseaspe­ler zat in de wedstrijd en door het ontbreken van Kante kreeg Crystal Palace ruimte om te voetballen. Fabregas, Willian en Hazard speelden beneden hun niveau en Victor Moses viel uit. Scoren lukte alleen na een corner. Het zijn in zulke wedstrijde­n dat blijkt dat Chelsea de afgelopen transferpe­riode niet benut heeft om kwaliteit in de breedte binnen te halen. Dat kan een probleem worden in een seizoen waarin op vier fronten wordt gestreden.

Net als in de wedstrijd met de Rode Duivels in Bosnië deed Batshuayi te weinig om de bal te vragen en zat hij in de zak van een matige verdediger, Scott Dann. Op andere momenten werd hij overtroefd door de power van Sakho. “Batshuayi’s probleem is dat hij verdediger­s niet hard genoeg doet werken om ruimte te creëren in de box”, zei ex-Arsenalspi­ts Ian Wright in Match of the Day. Charly Musonda jr. – die 25 minuten mocht meedoen – speelde als invaller meer klaar.

Hoongelach

Na 57 minuten en bij een 2-1 besloot Conte dat het genoeg geweest was. Hij schakelde over naar plan B en gooide Pedro erin voor Batshuayi. Hazard werd de spits. Toen Batsman het bord met zijn nummer de hoogte zag ingaan, liet hij een luide vloek ontsnappen. Hij besefte dat hij zijn kans had gemist en het is maar de vraag wanneer hij die weer zal krijgen. Woensdag in de Champions League tegen AS Roma kan Morata al terug zijn en lijkt ook Hazard een meer waarschijn­lijke optie. Toen hij het veld in Selhurst Park verliet, kon Batshuayi zijn ontgoochel­ing niet verbergen. Bij Crystal Palace liggen de kleedkamer­s in een hoek en moest hij voor de Palacefans spitsroede­n lopen. Die reageerden met hoongelach toen ze hem zagen voorbijlop­en.

Batshuayi heeft snel een nieuwe opkikker nodig om zijn seizoen bij Chelsea te redden. Anders dreigt een herhaling van vorig jaar en moet hij in januari uitkijken naar een structurel­e oplossing wil hij zijn WK-selectie niet in gevaar brengen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Batshuayi beseft dat hij gewisseld wordt. Weer een kans gemist om indruk te maken.
FOTO PHOTO NEWS Batshuayi beseft dat hij gewisseld wordt. Weer een kans gemist om indruk te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium