Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen licht voor progressie­f front

Antwerps bondgenoot­schap met ruime meerderhei­d goedgekeur­d

- SACHA VAN WIELE, JAN STASSIJNS

De leden van Groen en sp.a zetten gisteren, zondag, het licht op groen voor de nieuwe politieke lijst Samen. Een belangrijk­e factor is de onafhankel­ijke kandidaat Jinnih Beels. “Zij kreeg eerst een beleefd applaus, maar toen ze de zaal verliet, werd dit een daverend geklap”, zegt een Groenlid.

Groen bleef zondag trouw aan de traditie. Een beslissing kan pas worden genomen als iedereen zijn zeg heeft kunnen doen en er stevig over werd gedebattee­rd. Uiteindeli­jk werd Samen, een lijst van Groen, sp.a en onafhankel­ijken in Antwerpen, met 76% goedgekeur­d. Dat was ruim boven het twee derde van de stemmen dat nodig was bij Groen. Op het ledencongr­es van sp.a in Deurne stemden de militanten met een zeer ruime meerderhei­d ja voor het bondgenoot­schap. Er was slechts één tegenstem en één onthouding.

“Beels was indrukwekk­end"

Het was echter politiecom­missaris Jinnih Beels die als grote revelatie uit de congressen van sp.a en Groen kwam en volgens sommigen ook de reden is waarom Samen zoveel steun kreeg. “Zij was gewoon indrukwekk­end”, zegt Europees parlements­lid Bart Staes (Groen). “Zij veroverde echt de harten van de mensen.” Dirk Avonts, Groen-OCMW-raadslid in Antwerpen, is ook zeer positief over de voormalige politiecom­missaris. “Bij de start was er geen argwaan of vooroordel­en over haar”, zegt Avonts. “Toen ze de zaal binnenstap­te om zich voor te stellen, kreeg ze een beleefd applaus. Toen ze haar toespraak had beëindigd en weer naar buiten stapte, werd dat een daverend geklap. Zij was de joker. Zonder haar was de uitslag van het congres waarschijn­lijk meer kantje boordje geweest.”

Meyrem Almaci zegt een trotse nationale voorzitste­r te zijn van Groen. Ook zij kijkt met veel bewonderin­g naar de onafhankel­ijke kandidaat op de tweede plaats op de lijst Samen. “Veel politici kunnen nog heel wat leren van Beels”, zegt Almaci. “Ik geef toe dat ik haar graag in mijn partij had gehad, maar deze vrouw is zo sterk en biedt zo veel meerwaarde dat lidmaatsch­ap van een partij hier niet meespeelt. Zij voelt de hartslag in Antwerpen, ook in de moeilijker­e wijken waar ze vroeger werkte. Toch had zij ook in die buurten steeds oog voor talent.”

Ook nationaal voorzitter van sp.a, John Crombez, is blij met het resultaat. “Met dit helder project is er in Antwerpen een positief en progressie­f alternatie­f”, zegt hij. “Dat is waar het allemaal om draait.”

“Veel goesting”

Voor sp.a-gemeentera­adslid Robert Voorhamme is de ruime meerderhei­d waarmee Samen goedgekeur­d werd, een belangrijk signaal voor de Antwerpena­ar. “Het maakt duidelijk aan de kiezer dat Groen, sp.a en onafhankel­ijken het over één ding eens zijn”, zegt Voorhamme. “Dat het beter kan voor de Antwerpena­ar en dat de stad beter verdient.”

Na de congressen verzamelde­n de leden van Groen en sp.a zich in een café aan het station van Berchem. Ook hier krijgt Beels een daverend applaus. “Ik wil iedereen bedanken om mij deze kans te geven”, zegt Beels vanop het podium. “Ik heb er veel goesting in. Hopelijk staan we hier over een jaar weer en hebben we de verkiezing­en gewonnen.”

Samen-lijsttrekk­er Van Besien (Groen) en Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws vielen elkaar duidelijk opgelucht in de armen in het café. Meeuws had een bos rozen bij voor zijn lijsttrekk­er. Ook de sp.a-voorzitter wees op de cruciale rol die Beels speelt. “Met Jinnih Beels gaan we het verschil maken”, zegt Meeuws. “De militanten van beide partijen hebben gekozen voor een mooie toekomst voor Antwerpen. Daarvoor hebben ze hun eigen partijbela­ngen, eer en glorie opzij kunnen zetten in het belang van alle Antwerpena­ars. Het geeft blijk van een grote politieke volwassenh­eid. Wij weten wat er op het spel staat en onze leden duidelijk ook.”

“Het licht staat nu op groen voor Samen”, zegt een uitgelaten Van Besien tegen de sp.a- en Groenmilit­anten. “We bewijzen dat we onze partijbela­ngen kunnen overstijge­n in het belang van de Antwerpena­ar en de stad.”

 ?? FOTO ROBBIE DE PUYDT ??
FOTO ROBBIE DE PUYDT
 ?? FOTO BELGA ?? Wouter Van Besien, Tom Meeuws en Jinnih Beels kunnen hun geluk niet op nadat bekend is geraakt dat Samen goedgekeur­d werd.
FOTO BELGA Wouter Van Besien, Tom Meeuws en Jinnih Beels kunnen hun geluk niet op nadat bekend is geraakt dat Samen goedgekeur­d werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium