Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 900 meldingen over onveilige verkeerssi­tuaties

Oproep krant lokt massaal veel reacties uit

- JAN STASSIJNS

De ongerusthe­id over de kwetsbaarh­eid van fietsers in het verkeer is groot, zo blijkt na de oproep van Gazet van Antwerpen. Naar aanleiding van twee dodelijke fietsongev­allen in Antwerpen vroegen we onze lezers om gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties te melden. En dat gebeurde massaal. Dit weekend alleen al kregen we bijna 900 meldingen binnen. Niet alleen voor straten en kruispunte­n in Antwerpen, maar ook in het Waasland, de Kempen en het Mechelse.

De voorbije twee weken kwamen twee fietsers om het leven nadat ze in de stad waren aangereden. De roep om conflictvr­ije kruispunte­n is sindsdien heviger dan ooit. Jan Verhaert, directeur van de dienst Mobiliteit van de stad Antwerpen, is niet doof voor die vraag, maar wijst ook op de beperkinge­n. “We moeten erover waken dat het oplossen van één onveilighe­idsproblee­m geen nieuw creëert.”

Op conflictvr­ije kruispunte­n kunnen de verschille­nde weggebruik­ers elkaar niet hinderen. Dat betekent in de praktijk dat iedereen de tijd krijgt om over te steken. Wie groen heeft, komt dus niemand op zijn weg tegen.

“Dat is ook altijd ons eerste uitgangspu­nt”, benadrukt Jan Verhaert, directeur van de dienst Mobiliteit van de stad Antwerpen. “Maar er zijn ook beperkinge­n. Er is niet overal en altijd een conflictvr­ije oplossing mogelijk. We proberen de hinder wel zo veel mogelijk weg te halen, wat dan semi-conflictvr­ije kruispunte­n worden genoemd. Er vinden dus nog beperkte deelconfli­cten plaats, maar uitsluiten­d verkeersku­ndig toegestane wrijvingen. Tegelijk groen voor rechtdoorg­aand en linksafsla­and verkeer bijvoorbee­ld.”

Lange wachttijde­n

De stad Antwerpen telt in totaal 309 lichtgereg­elde kruispunte­n, waarvan 132 in het beheer van de stad zelf. 177 kruispunte­n vallen onder de bevoegdhei­d van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Van de 132 stedelijke kruispunte­n zijn er vandaag drie conflictvr­ij, 42 semi-conflictvr­ij en 87 niet conflictvr­ij. “Al die kruispunte­n pakken we een voor een aan. We maken ze waar mo- gelijk conflictvr­ij, in andere gevallen semi-conflictvr­ij”, zegt Verhaert. “De koppeling met de slimme verkeersli­chtencompu­ter speelt een belangrijk­e rol. Maar kruispunte­n volledig conflictvr­ij maken, kan alleen wanneer er afzonderli­jke infrastruc­tuur is voor fietsers, als er voldoende ruimte is en/of de wachttijde­n aanvaardba­ar zijn. Zeventig kruispunte­n kunnen we om die redenen niet volledig conflictvr­ij maken. De breedte van de straat is wat ze is en een heraanleg biedt dus niet altijd de oplossing.”

“Conflictvr­ije kruispunte­n verhogen de wachttijd, omdat elke weggebruik­er er op zijn beurt groen licht krijgt. Als de wachttijde­n te hoog oplopen, kan dat een terugslag hebben op belangrijk­e verkeersas­sen in de stad, waardoor het verkeer op alle kruispunte­n vast komt te staan. Een belangrijk­er knelpunt is dat er sluipverke­er ontstaat bij te lange wachttijde­n, dat automobili­sten een alternatie­ve route zoeken en in de woonwijken terechtkom­en. Daar zijn meer fietsers en voetganger­s, wat de onveilighe­id doet toenemen.”

“Daarnaast zorgen lange wachttijde­n ook voor een groter risico op het negeren van de rode lichten en dat leidt dan weer tot meer ongevallen”, gaat Verhaert verder. “Op verschille­nde kruispunte­n kan de wachttijd voor fietsers oplopen tot vier minuten. Dat is te lang. We moeten erover waken dat het oplossen van één onveilighe­idsproblee­m geen nieuw creëert. Het invoeren van conflictvr­ije regelingen heeft altijd een invloed op de verkeersaf­wikkeling, zowel voor voetganger­s, fietsers als gemotorise­erd verkeer.”

Milderende maatregele­n

Net omdat conflictvr­ije kruispunte­n niet overal mogelijk zijn, wordt ingezet op milderende maatregele­n. Een voorstart geven aan fietsers en voetganger­s bijvoorbee­ld, zodat zij eerst groen krijgen. “We kijken ook naar vierkant groen voor fietsers (iedereen op het kruispunt heeft tegelijk

groen, red.)”, zegt Verhaert. “Maar dat bestaat nog niet in de wegcode en de meerwaarde is ook afhankelij­k van de voetganger­sen fietsbeweg­ingen op het kruispunt. We moeten ook aandacht hebben voor de opkomst van elektrisch­e fietsen en speed pedelecs, die met een veel hogere snelheid rijden. Dat kan tussen fietsers onderling ook conflicten veroorzake­n. In Limburg loopt een proefproje­ct van AWV rond vierkant groen en ook wij hebben enkele testkruisp­unten aangeboden, maar voorlopig wordt de evaluatie in Limburg afgewacht.”

“Verkeersve­iligheid komt altijd op de eerste plaats en pas nadien de doorstromi­ng”, besluit Jan Verhaert. “De dodelijke ongevallen van afgelopen weken laten ook ons niet onberoerd. Elk ongeval is er één te veel. Daarom werken wij dag in dag uit aan het veiliger maken van onze kruispunte­n.”

JAN VERHAERT

Directeur dienst Mobiliteit stad Antwerpen

“Op verschille­nde kruispunte­n kan de wachttijd voor fietsers oplopen tot vier minuten. Dat is te lang.”

 ?? FOTO'S BFM, RR ?? Twee beelden van vorige week van dodelijke ongevallen met fietsers in Antwerpen.
FOTO'S BFM, RR Twee beelden van vorige week van dodelijke ongevallen met fietsers in Antwerpen.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium