Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe ‘brug van den Azijn’ komt aan over het water

Brugdek komende weken gemonteerd, pas in maart mag er weer verkeer over

- MAAIKE FLOOR

Het was een prachtig beeld zaterdagoc­htend: een reusachtig brugdek dat over het Albertkana­al naar de plaats van bestemming werd gevaren. Pas in maart zal de brug helemaal klaar zijn om het verkeer weer van Deurne naar Merksem te kunnen laten gaan, en andersom.

De Burgemeest­er Eduard Waghemansb­rug, beter bekend als de ‘brug van den Azijn’, tussen Merksem en Deurne is al een tijdje niet meer in gebruik. Maar nu het nieuwe brugdek is aangekomen, komt er wel schot in de zaak. De komende weken wordt de brug gemonteerd aan de bogen. Half december zou dat klaar moeten zijn. In maart zou de brug dan geplaatst kunnen worden, om vervolgens weer open te gaan voor het verkeer.

Tijdelijke werfzone

Het was een hele operatie afgelopen weekend. Zaterdag kwam het brugdek per boot aan. Zondagocht­end werd het enorme gevaarte van het ponton gehesen en op de kade gezet. In de loop van de dag werd het dan naar de tijdelijke werfzone aan de Hoogmolenb­rug getranspor­teerd.

Om de operatie goed uit te kunnen voeren, werd de Metropools­traat, de straat langs het kanaal aan de kant van Merksem, een heel weekend lang afgesloten voor het verkeer.

De afbraak van de oude brug gebeurde al in juli. Voor het verkeer is er al sinds de afbraakfas­e een omleiding via de Theunisbru­g, aan het Sportpalei­s. Verkeer uit Schoten of Schilde kan via de Hoogmolenb­rug het Albertkana­al oversteken. Als de brug van den Azijn in maart klaar is, zijn de Theunisbru­g aan het Sportpalei­s en de Hoogmolenb­rug in Schoten aan de beurt.

Alle 62 bruggen over het Albertkana­al worden verhoogd tot een doorvaarth­oogte van 9,1 meter. Zo kunnen er in de toekomst binnensche­pen met vier lagen containers passeren.

 ??  ?? FOTO BFM
FOTO BFM
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium