Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordaant­al klachten over webwinkels bij Economisch­e Inspectie

Elke dag veertien klachten over online aankopen

- PIETER LESAFFER

Er is een opvallende stijger in de statistiek­en van de Economisch­e Inspectie. Vorig jaar deden meer dan vijfduizen­d consumente­n hun beklag over spullen en diensten die ze via het internet aankochten. “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan klopt er meestal iets niet.”

Twee op de drie Belgen kopen weleens iets via het internet. Dat blijkt uit een enquête die de federale overheid vorig jaar uitvoerde bij de 17- tot 64-jarigen. Zelfs bij de oudste leeftijdsc­ategorieën zit het onlineshop­pen in de lift (32% bij 65- tot 75-jarigen). Daarmee neemt het gemak toe, maar komen er tegelijk ook ongemakken bij.

Uit het jaarversla­g van de Econoden mische Inspectie, dat minister van Economie Kris Peeters (CD&V) bekendmaak­te, blijkt dat het aantal meldingen over e-commerce in 2016 sterk is gestegen. Dat komt voor een stuk door de invoering van een nieuw online meldpunt, dat 5.166 meldingen kreeg, maar ook door de toename van de internetha­ndel op zich. De vaakst voorkomend­e klacht daarbij was dat het bestelde pakje of de gevraagde dienst gewoon niet werd geleverd (zie kader).

Label

In totaal deed de Economisch­e Inspectie vorig jaar 3.601 controles op e-commerce, die tot 938 waarschuwi­ngen en 250 processen-verbaal leidden. Veel van die pv’s wil de inspectied­ienst vermijden door op voorhand richtlijne­n te geven.

“De economisch­e regelgevin­g is complex en verandert geregeld, dat is niet zo gemakkelij­k voor kleine bedrijven”, zegt de Economisch­e Inspectie. “Via praktische adviezen en duidelijke voorbeel- willen we de handelaars informeren waaraan ze wettelijk moeten voldoen.”

Volgens CD&V-Kamerlid Leen Dierick is het ook aan de consument zelf om goed uit zijn doppen te kijken. “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan klopt er meestal iets niet”, geeft ze mee als richtlijn. Zij pleit voor een Europees label voor veilige en betrouwbar­e webshops. Maar volgens koepelorga­nisatie Becommerce is dat label er al. “Op Belgisch niveau hebben de leden ons label op de website staan”, zegt directeur Carine Moitier. “En op Europees niveau bestaat het label ‘Ecommerce Europe’, dat garandeert dat de webshop veilig is.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? In 2016 liepen er bij de Economisch­e Inspectie meer dan vijfduizen­d klachten binnen over online aankopen.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O In 2016 liepen er bij de Economisch­e Inspectie meer dan vijfduizen­d klachten binnen over online aankopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium