Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor de fietsers

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

N adat de congressen van sp.a en Groen hun goedkeurin­g hebben gegeven aan de samenwerki­ng van beide partijen, staat niets de Antwerpse lijst Samen nog in de weg. De Antwerpena­ar kan nu kiezen tussen twee duidelijk van elkaar verschille­nde programma’s en kan alleen maar hopen dat deze verkiezing­sstrijd niet ontaardt in modder gooien, maar leidt tot boeiende discussies op het scherp van de snee.

In een jaar tijd kan er nog van alles gebeuren, maar dat mobiliteit een van de belangrijk­ste thema’s van deze verkiezing­sstrijd wordt, staat als een paal boven water. Antwerpen staat stil, de files staan er van ’s morgens tot ’s nachts, en zelfs een derde Scheldeoev­erverbindi­ng kan ze niet doen verdwijnen. We moeten hoe dan ook auto’s van de weg halen. Terwijl de politiek nog aan het kibbelen is over de plaats van de auto in en rond de stad en De Lijn er nog altijd niet slaagt om duidelijk te maken wanneer de volgende tram eraan komt, hebben de burgers allang zelf alternatie­ven gezocht en gevonden. De Antwerpena­ar – en dan bedoelen we die van de stad én de hele provincie – heeft massaal voor de fiets gekozen. De verkoop van tweewieler­s boomt, de Velo’s in de stad worden elke dag meer gebruikt, de Fietsostra­des zijn een succes… maar de infrastruc­tuur kan de groei in het fietsverke­er niet altijd volgen. Steeds meer mensen klagen over onveilige kruispunte­n en straten in de stad en daarbuiten.

Na de twee tragische fietsongev­allen in Antwerpen, kon Gazet van Antwerpen als grootste krant van de provincie niet langer aan de kant blijven staan. De redactie deed dit weekend een oproep aan haar lezers om fietsonvei­lige kruispunte­n en straten te melden. Wij willen ze in kaart brengen en samen met onze lezers ijveren voor een oplossing.

We kregen bijna negenhonde­rd meldingen, vooral uit de stad, maar ook van elders uit de provincie en het Waasland. En niet alleen van klagers, ook van mensen die tevreden zijn over nieuwe fietspaden of kruispunte­n in hun gemeente en deze als voorbeeld willen stellen. Zo kunnen de lezers van deze krant elkaar inspireren en tegelijk de politici aanmoedige­n om de handen uit de mouwen te steken. Situaties die met een kleine ingreep veiliger kunnen, moeten onmiddelli­jk worden aangepakt. Andere vragen onderzoek en investerin­g. Dat proces zal de redactie dan opvolgen.

Op de sociale media kreeg onze oproep ook kritiek: het gaat niet alleen over infrastruc­tuur, schreven sommige mensen, maar ook over het onaangepas­te gedrag van fietsers en automobili­sten. Wij gaan die kritiek niet uit de weg. Dat probleem pakken we later aan, maar eerst gaan we resoluut voor meer ruimte en meer veiligheid voor de fietsers in Antwerpen. Omdat we geloven in de fiets en omdat we niet langer willen aanvaarden dat het verkeer doden blijft eisen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium