Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bioloog Olmense Zoo: “Geen van de inbreuken verantwoor­dt een sluiting”

- (bl)

Nu er een aantal punten uit het inspectiev­erslag van de dienst Dierenwelz­ijn gelekt is, doorbreekt bioloog Robby Van der Velden van de Olmense Zoo het stilzwijge­n. “Ik wil minister Weyts in geen geval aanvallen en hoop op een serene oplossing. Maar ik vrees dat hij niet volledig de juiste informatie gekregen heeft. Door het inspectiev­erslag openbaar te maken, verliezen we de sereniteit. Ik heb op alle punten van het verslag een antwoord, wat niet wil zeggen dat er nergens iets mis is. Maar geen van de inbreuken verantwoor­dt volgens mij een sluiting.”

Vijf opvallende inbreuken uit het inspectiev­erslag:

1. Grote vasapapega­ai

Inbreuk: een van de grote vasapapega­aien heeft een kaal hoofd. “Google dat maar eens! Dan zal je lezen dat vrouwtjes van die soort in het broedseizo­en, de zomer dus, een kaal hoofd hebben. Net zoals bij gieren”, zegt Van der Velden.

De vrouwelijk­e grote vasapapega­aien hebben in de zomer altijd een kaal hoofd. FOTO RR

2. Parkieten

Inbreuk: het buitenverb­lijf is te klein (3,46 m² met 11,25 m² als wettelijke norm). “In een volière worden jongen pas meegeteld als ze volledig zelfstandi­g zijn. Tijdens de controle werd niet gevraagd naar het aantal jongen en werden alle dieren als volwassene­n geteld.” Soortgelij­k verhaal bij de grijze tok.

3. Californis­che kuifkwarte­ls

Inbreuk: te kleine verblijven en geen drinkwater. “Het gaat hier om dieren in de nursery. Zo’n jonge kuikens kunnen niet in grotere verblijven zitten, want dan is de kans op onderkoeli­ng te groot.” Soortgelij­k verhaal bij de rode ibis, de lelkievit en de ladyamhers­tfazant.

4. Netpython

Inbreuk: te klein verblijf, dier is duidelijk ziek, geen verlichtin­g, geen uvlamp (essentieel voor reptielen), vuil hok, penetrante geur. “Onze netpythons zitten met twee in een perk van 20 vierkante meter dat volledig in orde is. In dit geval gaat het om een dier met een mogelijk besmetteli­jke ziekte dat we daarom meteen in quarantain­e hebben geplaatst. Dat is een kleine ruimte, maar ik heb er alles aan gedaan om het dier er weer bovenop te krijgen. Helaas was er weinig beterschap. Ik zou normaal nog iets langer moeite gedaan hebben om de slang erdoor te krijgen, maar toen dit op het pv stond als inbreuk hebben we beslist om het dier onmiddelli­jk te euthanaser­en. Puur omdat het risico te groot was.”

5. Bruine beer

Inbreuk: vuile binnenverb­lijven, bedorven voedselres­ten, penetrante ammoniakge­ur, kapotte ventilator. “Net op het moment van de inspectie dat weet ik, want ik was er zelf bij was onze verzorger bezig met het schoonmake­n van het verblijf. Dat wil zeggen dat niet opgegeten voedsel met een emmer wordt weggehaald. En laat ons eerlijk zijn: beren eten niet volgens de etiquette. Etensreste­n van de vorige avond zien er niet fris uit. Ze morsen daarmee in de modder, stappen erover, liggen erop … Zo gaat dat dan.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Robby Van der Velden.
FOTO BERT DE DEKEN Robby Van der Velden.
 ?? FOTO RR ?? De rode ibis zou geen water en natuurlijk­e
ondergrond hebben.
FOTO RR De rode ibis zou geen water en natuurlijk­e ondergrond hebben.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium