Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deradicali­sering is complete chaos”

Hans Bonte bezoekt ‘zijn’ Syriëstrij­ders in de gevangenis

- PIETER LESAFFER

Er zitten 112 Syriëstrij­ders in Belgische gevangenis­sen. Maar wat gebeurt er met die mensen eens ze vrijkomen? In principe moeten de burgemeest­ers hen opvolgen. Maar volgens Hans Bonte, burgemeest­er van Vilvoorde, is daarover complete onduidelij­kheid. Dus ging hij het zelf uitzoeken. Hij bezocht vier Vilvoordse Syriëstrij­ders in de gevangenis.

“Onze gevangenis­sen zijn een echte schande. Het gezegde luidt: de kwaliteit van een samenlevin­g kan je afmeten aan de manier waarop ze met haar gedetineer­den omgaat. Als dat klopt, dan leven we hier vandaag in een derdewerel­dland.”

Hans Bonte, sp.a-Kamerlid en burgemeest­er van Vilvoorde, heeft de voorbije weken vier van de zeven Vilvoordse Syriëstrij­ders bezocht die in een Belgische gevangenis zitten. En hij is met een afkeer voor het hele gevangenis­wezen teruggekee­rd. “Sommige gebouwen zijn echt in erbarmelij­ke staat, er is overbevolk­ing en alles is er zo vreselijk bureaucrat­isch georganise­erd”, zegt hij.

Beïnvloedb­aar

Vanuit Vilvoorde zijn de voorbije jaren 28 jongeren naar Syrië vertrokken. “Zeven van hen zitten vandaag in een Belgische gevangenis”, aldus Bonte. “De rest is spoorloos of gesneuveld.” Met vier van hen is hij in hun cel gaan spreken, in de gevangenis­sen van Hasselt, Beveren en Sint-Gillis. “Ik had daarvoor een mandaat gekregen van de minister van Justitie, om hen onaangekon­digd in hun cel te bezoeken. Ik wilde hen zelf ontmoeten. Want als burgemeest­er heb ik de opdracht om hen nauwgezet op te volgen, maar ik heb geen enkele richtlijn over de manier waarop ik dat moet doen, laat staan dat ik informatie heb over hun mogelijke vrijlating.”

Na die vier gesprekken, waarvan één zelfs enkele uren duurde, trekt Bonte een conclusie die een gevangenis­directeur hem eerder als grap had gezegd: “Je komt hier slechter uit dan je bent binnengeko­men.”

“Ik vrees dat dit voor veel Syriëstrij­ders de harde realiteit is”, zegt Hans Bonte. “Ik heb vier jonge gasten gezien, twintigers en een prille dertiger, die heel beïnvloedb­aar zijn. Meelopers die hier problemen hadden met justitie, drugsrunne­rs die uit naïviteit zijn meegestapt in een geflipt verhaal, vaak om aan hun problemen hier te ontsnappen. Ik vrees dat zij niet sterker uit de gevangenis gaan komen. Niet dat ze nog eens naar Syrië zullen trekken. Maar wel dat ze opnieuw in het criminele milieu gaan belanden.”

Volgens Bonte spelen drugs een belangrijk­e rol in het hele verhaal. “Veel Syriëstrij­ders hadden voordien al drugsprobl­emen, en in de gevangenis worden die alleen maar versterkt. Drugs en drugshande­l zijn alomtegenw­oordig binnen de gevangenis­muren. Dat lijkt me niet echt een goede stap in de richting van een beter leven. Tel daarbij dat een job in de gevangenis nauwelijks geld opbrengt, en je zit met jonge gasten die snel in de verleiding komen om weer in de criminalit­eit te belanden. Dan is de stap snel gezet om als simpel drugsrunne­rtje opnieuw 4.000 euro per maand te gaan verdienen.”

Geen duidelijke criteria

Maar het gaat voor Bonte ook om de aanpak van deradicali­sering op zich. “Dat is complete chaos”, vindt hij. “In de gevangenis­sen van Hasselt en Ittre zijn aparte deradicali­seringsvle­ugels, voor gedetineer­den die anderen zouden kunnen ‘besmetten’. Maar er zijn geen duidelijke criteria wie daar precies onder valt. Ik begrijp dat het niet gemakkelij­k is, er bestaat geen thermomete­r om te meten hoe besmetteli­jk iemand is. Maar er zou toch ergens een leidraad moeten zijn. In het begin zat er nauwelijks iemand in die twee vleugels, en sinds daarover een parlementa­ire vraag is gesteld, zitten ze vol. Dat lijkt me ook niet echt juist.”

“Daar komt nog bij dat de verschille­nde diensten elkaar voor de voeten lopen. De psychosoci­ale dienst, die tot de federale overheid behoort, heeft eigenlijk geen tijd om gedetineer­den te begeleiden. Daarnaast zijn er diensten van de Vlaamse en Franse gemeenscha­p. Zij zijn bezig met de deradicali­seringspro­gramma’s, maar de twee gemeenscha­ppen hebben elk een eigen aanpak, vanuit een compleet tegengeste­lde visie. En dan zijn er nog de aalmoezeni­ers en de imams, die ook ondersteun­ing geven. Op den duur weten gedetineer­den niet meer bij wie ze waarvoor terechtkun­nen.”

Oplossing

Een pasklare oplossing voor alle problemen vraagt Bonte vandaag niet. Maar alvast wel duidelijkh­eid over de rol die hij als burgemeest­er in dat verhaal heeft. “Hoe moet ik die mensen opvolgen wanneer ze na hun gevangenis­straf weer vrijkomen? Mogen zij bijvoorbee­ld alle jobs doen of zijn ze uitgeslote­n van bepaalde beroepen? En hoe zit het met de veiligheid? Niet alleen als ze weer in de criminalit­eit belanden, maar ook de beveiligin­g van die Syriëstrij­ders zelf. Een van hen is in de gevangenis al eens stevig in elkaar getimmerd. Ik kan me voorstelle­n dat dit ook kan gebeuren wanneer hij opnieuw in vrijheid is. Het zijn allemaal vragen waarop een taboe lijkt te rusten. Het is nochtans belangrijk voor de beveiligin­g van onze samenlevin­g.”

HANS BONTE

Burgemeest­er Vilvoorde (sp.a)

“Hoe moet ik die mensen opvolgen wanneer ze na hun gevangenis­straf weer vrijkomen?”

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Hans Bonte, burgemeest­er van Vilvoorde, is streng voor het Belgische gevangenis­wezen.
FOTO PATRICK HATTORI Hans Bonte, burgemeest­er van Vilvoorde, is streng voor het Belgische gevangenis­wezen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium