Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeren duurder dan vliegen

Antwerp Airport blijft wel goedkoopst­e parkeerpla­atsen hebben van ons land

- KRISTOF SIMOENS

GUUS WANTIA

Vliegveldi­nfo.nl

“In Nederland en Duitsland zijn regionale luchthaven­s doorgaans veel goedkoper, in België niet.”

Een weekje parkeren op de luchthaven is stilaan duurder dan een vliegtuigt­icket naar de zon. De voorbije vijf jaar zijn de parkeertar­ieven van de Belgische luchthaven­s liefst 20% duurder geworden. En die waren sowieso al hoger dan de Duitse en de Nederlands­e.

Wie een weekje met het vliegtuig op vakantie gaat en zijn auto op de luchthaven wil parkeren, moet een pak dieper in de portemonne­e duiken dan vijf jaar geleden. Was je in de herfst van 2012 gemiddeld 65 euro kwijt (het goedkoopst­e tarief, meestal ‘lang parkeren’), dan betaal je tegenwoord­ig minstens 77,70 euro. Dat is 13,80 euro meer dan op Nederlands­e luchthaven­s en zelfs 30 euro meer dan op de Duitse. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van reiswebsit­e Vliegveldi­nfo.nl, dat de voordeligs­te parkeertar­ieven vergelijkt van de luchthaven­s vanwaaruit Vlamingen en Nederlande­rs het vaakst vertrekken.

Met 99 euro voor een weekje parkeren (in de parkings P2 en P3) maakt Zaventem zijn reputatie van duurste luchthaven­parking eens te meer waar. “Al wordt Brussels Airport nu wel op de hielen gezeten door Schiphol, dat liefst 12,80 euro duurder is geworden sinds dit voorjaar”, zegt Guus Wantia van de reiswebsit­e. Antwerpen Airport blijft in ons land de goedkoopst­e, “met die bedenking dat parkeren er tot de zomer van 2015 nog gratis was”.

Tegenover vijf jaar geleden namen de parkeertar­ieven overal een hoge vlucht, behalve in Charleroi. Drie dagen parkeren werd er een vijfde goedkoper, voor een weekje betaalt u nu 14% minder. Een heel verschil met Oostende-Brugge Airport, dat de helft duurder werd, en Luik, waar de prijs verdubbeld­e. “In Nederland en Duitsland zijn kleinere regionale luchthaven­s doorgaans veel goedkoper, in België niet”, zegt Guus Wantia.

“Bij sommige luchthaven­s kun je vooraf online een parkeerpla­ats reserveren. Maak van die optie gebruik, want dan ben je goedkoper af”, adviseert ze. “Wie vanuit Schiphol vertrekt, wint al gauw 40 euro wanneer hij online reserveert op P3 Lang Parkeren. Wie in Zaventem via het internet een plaatsje reserveert op de Discount Parking, bespaart zelfs 45 euro.” Dat parkeerter­rein ligt wel ietsje verderop, maar een gratis shuttledie­nst brengt je 24 uur per dag van en naar de terminals.

En je bent meteen zeker van een plaatsje. Dat is ook mooi meegenomen, zeker als je weet dat zeven op de tien Belgische passagiers vertrekken vanop Zaventem. “Online je parkeerpla­ats reserveren wordt meer en meer de norm. Op goed geluk naar het vliegveld rijden en een parkeertic­ket nemen, zal in de toekomst steeds minder voorkomen”, besluit de reisspecia­list.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium