Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe reanimatie­techniek kan tot duizend levens per jaar redden

- (aro)

Elk jaar sterven in ons land zo’n drieduizen­d mensen aan een hartaanval die optreedt als gevolg van een ongeval. Dat cijfer kan flink naar beneden worden gehaald, door simpelweg een nieuwe reanimatie­techniek toe te passen.

“Bij klassieke reanimatie worden afwisselen­d dertig borstcompr­essies en twee beademinge­n gegeven. Maar na een ongeval die een hartstilst­and tot gevolg heeft, hebben die borstcompr­essies niet altijd zin, en komt het er veel meer op aan om eerst de oorzaak van de hartstilst­and aan te pakken. Bij overmatig bloedverli­es of een bloedophop­ing rond het hart betekent dit: de bloeding opsporen en stoppen.”

“Urgentiear­tsen gingen er tot nu toe van uit dat wie een hartstilst­and krijgt na een ongeval zelden kan gered worden, omdat klassieke reanimatie vaak niet succesvol is”, zegt Hannelore Raemen, urgentiear­ts van het UZ Antwerpen. “Een nieuw internatio­naal onderzoek heeft nu aangetoond dat tot 30% van de doden kan worden vermeden door een andere techniek toe te passen.”

Het UZ Antwerpen haalde afgelopen weekend daarom tien internatio­nale experten naar ons land, die de technieken aan Raemen en zo’n honderdvij­ftig collega’s aanleerden.

Of de nieuwe technieken ook zullen worden aangeleerd tijdens EHBO-cursussen, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO RR ?? Door de techniek, die focust op het opsporen van een bloeding, kan tot 30% van de dodelijke gevallen vermeden worden.
FOTO RR Door de techniek, die focust op het opsporen van een bloeding, kan tot 30% van de dodelijke gevallen vermeden worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium