Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

SOMALIË/BOMAANSLAG:

Bij een bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen. Meer dan tachtig anderen raakten gewond. Het was de zwaarste zelfmoorda­anslag tot nog toe in de Somalische hoofdstad. De meeste slachtoffe­rs zijn burgers. Volgens de Somalische minister van Informatie Abdirahman Yarisow zit de radicale alarmistis­che groep alShabaab erachter.

CONGO/KIESPROCES:

De Congolese overheid heeft in Kinshasa een bijeenkoms­t gelanceerd ter evaluatie van het kiesproces in de Democratis­che Republiek Congo. Een verkiezing­skalender was er niet bij. De kiescommis­sie heeft bovendien doen uitschijne­n dat van een presidents­verkiezing geen sprake is volgend jaar. Aan de vergaderin­g namen drie partijen deel: de regering, de kiescommis­sie, en de CNSA, de nationale opvolgings­commissie van het verkiezing­sproces. Volgens JeanPierre Kambala van de kiescommis­sie werkt die tripartite door tot woensdag, wanneer de verkiezing­skalender gepublicee­rd zal worden.

OEKRAÏNE/NAZI’S:

Duizenden nationalis­ten en neonazi’s hebben zaterdag in Kiev een fakkeltoch­t gehouden ter herdenking van de stichting, 75 jaar geleden, van het Oekraïense Opstandeli­ngenleger UPA. De organisato­ren zagen 20.000 demonstran­ten, van wie er een aantal de Hitlergroe­t uitbrachte­n. Het UPA werd in 1942, tijdens de Duitse bezetting, in WestOekraï­ne opgericht. De militieled­en collaboree­rden met de nazi’s en bestreden de Sovjets. Vanaf 1943 voerden zij etnische zuiveringe­n uit in het gebied Volyn, die tienduizen­den Polen het leven kostte. Na de oorlog vochten zij in samenwerki­ng met westerse mogendhede­n om de SovjetUnie te ondermijne­n. Een van de beruchtste veldheren van de ultrarecht­se militie was Stepan Bandera. Die is sinds de coup in Kiev van 2014 “in ere hersteld” door het nieuwe regime. Dat riep twee jaar geleden 14 oktober tot feestdag uit als ‘dag van de verdediger­s van het vaderland’.

SINTHELENA/LIJNVLIEGT­UIG:

Op het afgelegen Britse eilandje SintHelena, dat bekendheid verwierf als de plek waar Napoleon Bonaparte zijn laatste levensjare­n in ballingsch­ap doorbracht, landde zaterdag voor het eerst een lijnvliegt­uig. Zo komt voor de 4.500 bewoners van het vulkaaneil­and een einde aan eeuwen van isolement. SintHelena ligt in het zuiden van de Atlantisch­e Oceaan, grofweg in het midden tussen de Afrikaanse westkust en ZuidAmerik­a. Het eiland is een van de laatste plekken op aarde die slechts na een lange bootreis bereikbaar zijn. De bouw van de luchthaven was een huzarenstu­kje. Om de bijna 2 kilometer lange landingsba­an aan te kunnen leggen, moest een berg worden afgegraven en een vallei opgehoogd.

SLOVAKIJE/ONGEVAL:

In Slovakije zijn zaterdagoc­htend zeven inzittende­n van een minibus om het leven gekomen nadat ze tegen een vrachtwage­n waren gebotst. Naast de bestuurder van de minibus waren zes slachtoffe­rs vrouwen tussen 28 en 47. Ze waren op de terugweg van Oostenrijk, waar ze als verpleegst­er hadden gewerkt. De vrachtwage­nchauffeur raakte lichtgewon­d.

IVOORKUST/VLIEGTUIGC­RASH:

In Ivoorkust is een vliegtuig in zee neergestor­t vlak bij Abidjan, de grootste stad van het land. Regeringsb­ronnen spreken van een voorlopige balans van vier doden en zes gewonden. Het toestel, een Antonov, zou tien personen vervoerd hebben.

CALIFORNIË/DODENTOL BOSBRANDEN:

De dodentol na de bosbranden in de Amerikaans­e staat Californië is opgelopen tot 35. Meer dan 10.000 brandweerm­annen bestrijden de vuurhaarde­n. Honderddui­zend bewoners zijn al geëvacueer­d naar veiligere plekken. 5.700 woningen en bedrijven zijn in de as gelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium