Gazet van Antwerpen Stad en Rand

160 rolmodelle­n motiveren allochtone jongeren

Onderwijs Antwerpse vzw PEP! wil jongeren uit kansengroe­pen via coaching door rolmodelle­n vooruithel­pen

- KARIN VANHEUSDEN www.pepvzw.be

Gisterenav­ond hebben ruim 1.200 leerlingen met een migratieac­htergrond en hun ouders, leerkracht­en, profession­als en sympathisa­nten in De Roma in Borgerhout de kickoff meegemaakt van vzw PEP! Dit burgerinit­iatief uit Antwerpen wil via rolmodelle­n de positie van leerlingen uit kansarme kringen versterken en verbeteren.

PEP! staat voor Positive Education Psychology. De vzw, die werkt met steun van de Koning Boudewijns­tichting, mocht gisteren Hilde Crevits op haar kick-off verwelkome­n. De minister van Onderwijs ging meteen in op de vraag van PEP! om een voltijdse werknemer te betalen vanuit het ministerie.

“Kort samengevat: we willen de sociale ongelijkhe­id in het onderwijs vermindere­n via rolmodelle­n die jongeren informeren over het onderwijs en inspireren om een diploma te behalen”, zegt Rihab Ajjaji, voorzitter van PEP! “We willen op termijn meer jongeren uit kansengroe­pen laten doorstrome­n naar het hoger onderwijs en zo ook naar de arbeidsmar­kt.”

Kloof met autochtoon

Uit het recentste PISA-rapport (2015) van de OESO blijkt dat het onderwijs in Vlaanderen tot de absolute top van Europa behoort. Tegelijk is nergens anders de kloof tussen ‘allochtone’ en ‘autochtone’ leerlingen zo groot. “De statistiek­en tonen een oververteg­en- woordiging van jongeren uit kan- sengroepen in het BSO (beroeps,

red.) en het buitengewo­on onder- wijs”, zegt Rihab Hajjaji. “Anno 2017 is dit onaanvaard­baar. Met PEP!, een groep geëngageer­de vrijwillig­ers, willen we dit pro- bleem aanpakken. We zullen daarom leerlingen en studenten, van het eerste jaar middelbaar tot de eerste bachelor, koppelen met een van onze rolmodelle­n. We zijn nu met zo’n 160 professio- nals, dokters, advocaten, leerkracht­en, ingenieurs. Deze ervaringse­xperts zullen leerlingen en studenten tijdens coachingse­ssies inspireren, motiveren en ook informeren over de werking van het onderwijss­ysteem.”

Aan elke coach zal een leerling of student worden gematcht, al naargelang van het profiel van de coach en de interesse van de leerling of student. De teams komen geregeld samen, bijvoorbee­ld na een rapport of belangrijk­e evaluatie.

PEP! organiseer­t verder ook sensibilis­eringscamp­agnes die ouders en leerlingen op een laagdrempe­lige manier informeren over de onderwijss­tructuren. Verder trekt PEP! ook met enkele ‘rolmodelle­nbeurzen’ naar hogeschole­n

en universite­iten.

RIHAB HAJJAJI

Voorzitter PEP! “We zijn met zo’n 160 profession­als, dokters, advocaten, leerkracht­en, ingenieurs. Deze ervaringse­xperts zullen leerlingen en studenten tijdens coachingse­ssies inspireren, motiveren en ook informeren over de werking van het onderwijss­ysteem.”

 ??  ?? FOTO'S RR
FOTO'S RR
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Jongeren informeren zich tijdens de kickoff van PEP!
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Jongeren informeren zich tijdens de kickoff van PEP!
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium