Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderddui­zenden euro buit bij tachtig inbraken

Ook Walter Grootaers en Etienne Davignon slachtoffe­r

- THEO DERKINDERE­N, SAM REYNTJENS

Met snelle wagens met valse nummerplat­en reed een dievenbend­e het afgelopen jaar het hele land rond. In villawijke­n braken ze binnen bij de rijkste bewoners. Antwerpse speurders konden de bende vorige week oprollen.

Maandenlan­g slaagde een inbrekersb­ende uit de regio Charleroi erin op een gehaaide manier tientallen inbraken te plegen. Daarbij maakten de mannen, voornameli­jk Roma-zigeuners, honderddui­zenden euro buit.

Begin 2017 nam de Antwerpse federale gerechteli­jke politie het onderzoek in handen. Dat gebeurde nadat de inbrekers hadden toegeslage­n bij Walter Grootaers in diens villa in Lier. Ze gingen er aan de haal met tienduizen­den euro.

Valse nummerplat­en

Tijdens het maandenlan­ge onderzoek werd duidelijk hoe geraffinee­rd de bende werkte. Om de speurders te slim af te zijn, gingen bendeleden op verkenning. Ze zochten naar mensen die snelle luxewagens op de oprit hadden staan, dezelfde wagens als die waarover de bende zelf beschikte. Volgens onze informatie maakten de inbrekers de nummerplat­en van die wagens na. Vervolgens reden ze de villawijk in en uit zonder opgemerkt te worden door ANPR-camera’s. Bij het analyseren van de beelden bleven ze zo buiten schot. De snelle wagens waren nodig om de politie af te schudden bij achtervolg­ingen.

Om in dezelfde dag pakweg in Lier en in Sint-Martens-Latem te kunnen toeslaan, wisselde de bende ook in de loop van de dag nog van nummerplaa­t.

Zwak punt alarmsyste­em

Omdat hun doelwitten – dure villa’s in residentië­le wijken – doorgaans een alarmsyste­em hadden, specialise­erde de bende zich in inbraken via de eerste verdieping. “Het zwakke punt van alarmsyste­men”, zegt een politionel­e bron. Het parket van Mechelen bevestigt dat. “Er werd gebruikgem­aakt van de ontbrekend­e bewegingsd­etectoren op de eerste verdieping”, luidt het.

Zo konden de dieven gigantisch­e sommen geld buit maken. Bij een van de inbraken was er sprake van een kluis waaruit liefst 140.000 euro werd gestolen. Uit de lijst met de benadeelde­n blijkt dat de bende zich vooral richtte op de meest gegoede mensen. Naast Walter Grootaers kreeg ook burggraaf, minister van Staat en bedrijfsle­ider Etienne Davignon de bende over de vloer.

Drugs en gokken

Vorige week vielen de speurders binnen op zeven plaatsen waar de bendeleden verbleven, allemaal in en rond Charleroi. Een van de mannen kon nog wegvluchte­n, twee anderen waren niet thuis. Het drietal wordt opgespoord. Drie anderen zitten in de gevangenis in Mechelen. Zij verschijne­n morgen voor de raadkamer. Een van hen was nog maar net uit de gevangenis. Hij was het land uitgezet, maar was al snel terug actief binnen de bende.

Terwijl de Antwerpse speurders onder leiding van het parket van Mechelen huiszoekin­gen deden, vielen ook Waalse collega’s op bijna twintig plaatsen in de regio Charleroi binnen. Zij viseerden een deel van de bende die zich bezighield met drugshande­l en illegaal gokken. Bij de 25 huiszoekin­gen vonden de speurders luxevoertu­igen, sommen geld, elektronic­a, cocaïne, crack, cannabis en een drugsplant­age.

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN, ISOPIX ?? In de villa van Walter Grootaers in Lier ging de dievenbend­e met tienduizen­den euro aan de haal.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN, ISOPIX In de villa van Walter Grootaers in Lier ging de dievenbend­e met tienduizen­den euro aan de haal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium