Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer artiesten dan op Rock Werchter

Reveil organiseer­t optredens op 70 begraafpla­atsen tijdens Allerheili­gen

-

Akoestisch­e optredens van lokale artiesten, levensverh­alen van overleden bewoners, poëzie en heel veel lichtjes: in bijna één op de vier gemeenten zorgt Reveil voor een warm samenkomen op begraafpla­atsen tijdens Allerheili­gen.

“Alles begon in 2014”, vertelt organisato­r Pieter Deknudt (34), zelf muzikant bij de band Zinger. “We schreven toen een lied voor een overleden vriend omdat we iets meer wilden doen dan enkel een chrysant op zijn graf leggen. Muziek maken voelde voor ons intuïtief het beste aan. Maar het was wel met knikkende knieën dat we op de begraafpla­ats stonden. We wilden niemand choqueren. Uiteindeli­jk kwam er 350 man luisteren, veel meer dan we hadden verwacht. Mensen hadden lampjes bij en de lokale heemkring vertelde mooie verhalen over mensen die er begraven lagen. Die combinatie gaf iedereen een goed gevoel. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Ozark Henry

“Vaak weten we niet goed hoe we ons moeten voelen bij een dag als 1 november”, gaat Deknudt verder. “Wij willen de drempel verlagen en mensen de kans geven om samen herinnerin­gen op te halen. Het mag allemaal wat warmer op Allerheili­gen.”

En daarin staat Deknudt niet alleen. Want in vier jaar tijd wist hij een op de vier Vlaamse gemeentes te overtuigen om deel te nemen aan Reveil (heroplevin­g). Elk brengen ze bij valavond een programma dat lokaal verankerd is. “Grotere namen als Ozark Henry, Isbells of dichteres Maud Vanhauwert zullen in hun ‘hometown’ optreden. En dat volledig gratis. Want we willen dit ver weghouden van het commerciël­e.”

Bedoeling is dat wie komt, lichtjes meeneemt. “Doordat er zo veel gemeentes deelnemen, verspreide­n we die avond een warme gloed over heel Vlaanderen.”

Niet in Antwerpen

Ondanks dat er meer artiesten deelnemen dan aan Rock Werchter, moet Reveil dus een sereen, gemoedelij­k gebeuren worden. Toch is niet elke gemeente of stad ervoor te vinden. “En daar hebben we natuurlijk alle respect voor.”

In Antwerpen bijvoorbee­ld wor- den enkel op de boekenbeur­s de verzamelde verhalen van Reveil voorgestel­d. Maar op de kerkhoven zelf zal het op 1 november stil zijn. “Tot vorig jaar organiseer­den we telkens op 31 oktober onze ‘lichtjesav­ond’ met een artistiek programma. We willen dat duidelijk opsplitsen zodat mensen op 1 november in alle rust naar het kerkhof kunnen gaan”, licht Antwerps schepen Caroline Bastiaens (CD&V) toe.

Plaatsen als Brasschaat, Dessel en Sint-Niklaas zijn dan weer wel enthousias­t over het initiatief. “We willen de mensen verbinden. Wat Reveil doet, gebeurt met ingetogenh­eid en respect”, zegt Brasschaat­s schepen van Plechtighe­den Niels de Kort (CD&V).

PIETER DEKNUDT

Organisato­r Reveil

“We willen mensen de kans geven om samen herinnerin­gen op te halen.

Het mag allemaal wat warmer op Allerheili­gen.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO FLORIAN VAN EENOO
FOTO FLORIAN VAN EENOO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium