Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bill Gates was vol lof”

Tropisch instituut werkt samen met rijkste man ter wereld

-

Het Tropisch Instituut werkt samen met de stichting van Bill en Melina Gates, de grootste privéfinan­cier voor ontwikkeli­ngshulp ter wereld. “Hij heeft vertrouwen in onze expertise en onze ervaring in Afrika”, zegt Bruno Gryseels.

De directeur van het Tropisch Instituut had zelfs even een informele babbel met de rijkste man op de planeet tijdens een conferenti­e in Genève in april dit jaar. “Dat is toch wel speciaal, ja. Hij was toen vol lof over ons en over België. Bill Gates is iemand die zijn dossiers kent. Zijn mensen hebben hem echt overtuigd om met ons in zee te gaan voor bijvoorbee­ld de bestrijdin­g van de slaapziekt­e in Congo. Hij weet dat we het systeem daar goed kennen, dat we onze weg daar vinden en dat we weten wat nodig is om een gezondheid­sprogramma te laten werken. Dat heeft niet alleen met geld en onderzoek te maken, maar ook met specifieke praktische problemen, zoals de mentalitei­t, de bereikbaar­heid van dorpen in de brousse, de corruptie.”

Bill Gates komt niet naar Antwerpen. “Hij heeft het natuurlijk heel druk, maar we nodigen ook bewust geen sponsors uit. Dat zet druk op de wetenschap­pers en dat willen we niet. Er komen wel onderzoeke­rs die voor zijn stichting werken.”

Dodelijke slaapziekt­e

Een van de hoogtepunt­en van het congres wordt de voorstelli­ng van een nieuwe behandelin­g van de slaapziekt­e waaraan het Tropisch Instituut meewerkt. “De dodelijke slaapziekt­e treft nog een paar duizend mensen per jaar, vooral in Congo, en kan elk moment weer opflakkere­n tot epidemisch­e proporties. Voor het eerst is er nu een oraal in te nemen medicament dat na een korte behandelin­g al kan genezen. Hopelijk wordt het snel goedgekeur­d in Europa en Amerika en kunnen we ermee aan de slag. Dan zal het zaak zijn om met kleine mobiele teams – wij stellen twee man met een motor voor – door te dringen tot in de meest verafgeleg­en oorden in Congo voor diagnoses en behandelin­gen. Op deze manier hopen we de ziekte helemaal uit te roeien.”

 ??  ?? Directeur van het Tropisch Instituut Bruno Gryseels (rechts) in gesprek met ‘sponsor’ Bill Gates tijdens een confe
rentie in Genève eerder dit jaar.
FOTO RR
Directeur van het Tropisch Instituut Bruno Gryseels (rechts) in gesprek met ‘sponsor’ Bill Gates tijdens een confe rentie in Genève eerder dit jaar. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium