Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder files door … dieselpomp

Tankstatio­ns voor goederentr­einen moeten vrachtwage­ns van de weg halen

-

Spoorwegne­tbeheerder Infrabel en brandstoff­enbedrijf G&V Energy Group hebben het eerste openbare tankstatio­n voor goederentr­einen in de Antwerpse haven geopend. Dat tankstatio­n moet spoorvervo­er goedkoper maken en de files op de weg vermindere­n.

Vandaag gebeurt 7% van alle goederenve­rvoer in de haven van Antwerpen per spoor. De rest van de goederen wordt met een vrachtwage­n of binnenschi­p van de haven naar de eindbestem­ming gebracht.

“Wij willen dat over enkele jaren geen 7%, maar 15% van alle goederen in de haven per spoor wordt vervoerd”, zegt havenschep­en Marc Van Peel (CD&V). “De opening van een eerste privaat dieseltank­station in Antwerpen kan daartoe bijdragen. We willen elk jaar een half miljoen containers van de weg halen en ze in plaats daarvan via het spoor vervoeren.”

Het tankstatio­n is geopend op de site van het onderhouds­centrum van Infrabel op de Noorderlaa­n. Gerben Kooman, verkeersma­nager van het spoorvervo­erbedrijf Rail Feeding, deelt het enthousias­me van Van Peel. “Vroeger moesten we onze treinen voltanken door mobiele tankwagens te laten komen op de daarvoor toegestane plaatsen. Dat kostte veel geld en we verloren veel tijd, onder meer omdat we onze schema’s daar telkens op moesten afstemmen.”

“Er waren wel al tankstatio­ns in Zeebrugge, Gent, Nederland en Duitsland. Maar ook daar verliezen we veel tijd, omdat we heel veel goederen van en naar Antwerpen vervoeren. Door dit nieuwe tankstatio­n kunnen we onze kosten beperken, waardoor de prijzen voor spoorvervo­er met enkele procenten zullen dalen.”

Infrabel en G&V Energy kondigden gisteren ook aan dat er volgend jaar een tweede tankstatio­n voor goederentr­einen in Antwerpen komt, ergens op Linkeroeve­r.

Drietalige chauffeurs nodig

Maar de nieuwe tankstatio­ns zullen op zich niet voldoende zijn om de files op de weg te doen krimpen. “We moeten nog enkele obstakels overwinnen”, zegt Koen Cuypers, adviseur bij het Havenbedri­jf Antwerpen. “Chauffeurs voor goederentr­einen zijn moeilijk te vinden. De opleiding duurt minstens een jaar en de chauffeurs moeten zowel Nederlands, Frans als Duits kunnen spreken, omdat ze in elk land in de lokale taal moeten communicer­en.”

Gerben Kooman wijst nog op an- dere moeilijkhe­den. “Wij rijden zowel door België, Nederland, Duitsland als Frankrijk. In elk land zijn er andere veiligheid­sco- des. Onze chauffeurs moeten ook in elk land een ander rijbewijs halen, omdat de vereisten telkens anders zijn.”

Toch probeert het havenbedri­jf het spoorvervo­er te promoten, bijvoorbee­ld door vrachten te bundelen. “Bedrijven die niet genoeg containers hebben om een trein te vullen, kiezen er nog te vaak voor om die goederen met de vrachtwage­n te vervoeren”, zegt Koen Cuypers. “Wij slagen er stilaan in om bedrijven te overtuigen om die containers op een goederentr­ein te zetten, samen met containers van andere bedrijven. Zo krijgen we toch een trein vol. Maar met die aanpak zitten we nog in een beginfase.”

Niet flexibel genoeg en te traag

Volgens transporte­conoom Thierry Vanelsland­er (Universite­it Antwerpen) zal het nog een tijdje duren voor 15% van de goederen in de Antwerpse haven via het spoor wordt vervoerd. “Er zijn veel overheden die hun beleid op elkaar moeten afstemmen”, zegt Vanelsland­er. “Europa kan de vereisten per lidstaat op elkaar afstemmen, maar het zijn wel de nationale overheden die over hun eigen spoorinfra­structuur beslissen. Onze federale overheid heeft Infrabel bijvoorbee­ld besparinge­n opgelegd. Infrabel heeft op zijn beurt dan weer prioriteit gegeven aan personenve­rvoer.”

“Goederenve­rvoer per spoor is nochtans niet zo duur. Maar een bedrijf dat een nieuw traject voor goederentr­ansport wil opstarten, moet dat pad bij Infrabel wel minstens een half jaar op voorhand aanvragen. In vergelijki­ng met het wegvervoer is transport via het spoor niet flexibel en traag.”

“Maar dat kan veranderen. Eens er genoeg bedrijven de stap naar het goederenve­rvoer per spoor hebben gezet, zullen de snelheid en de flexibilit­eit verbeteren. Misschien kan een opstartsub­sidie voor bedrijven die met goederentr­ansport per spoor beginnen, voor een doorbraak zorgen.”

GERBEN KOOMAN Verkeersma­nager Rail Feeding ‘‘Door dit tankstatio­n beperken we onze kosten, waardoor de prijzen voor spoorvervo­er met enkele procenten dalen.”

 ??  ??
 ??  ?? Havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) opent een nieuw tankstatio­n voor goederentr­einen. Maar dat zal niet voldoende zijn om de files op de weg te vermindere­n.
FOTO'S PATRICK DE ROO
Havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) opent een nieuw tankstatio­n voor goederentr­einen. Maar dat zal niet voldoende zijn om de files op de weg te vermindere­n. FOTO'S PATRICK DE ROO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium