Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe fabriek Borealis in Kallo vergt investerin­g van 1 miljard euro

-

De plannen van de Oostenrijk­se chemiegroe­p Borealis voor een nieuwe, bijkomende fabriek in Kallo worden steeds concreter. Gisteren werd voor het eerst officieus gesproken over een investerin­g van 1 miljard euro.

Eind vorige maand al bevestigde Borealis dat het graag op zijn site in de Waaslandha­ven een nieuwe propaandeh­ydrogenati­efabriek (PDH) te bouwen. Daarin wordt propaan omgezet tot propyleen. Daarover had het bedrijf alvast een (peperdure) haalbaarhe­idsstudie laten maken. De beslissing zelf zou pas volgend jaar worden genomen.

Maandag volgden nog meer details. Niet toevallig allicht bezocht Vlaams minister-president Geert Bourgeois gisteren tijdens een officieel bezoek het hoofdkwart­ier van Borealis in Wenen. In de marge daarvan verduideli­jkte Borealis dat de knoop doorgehakt wordt “in het derde kwartaal van 2018”. De fabriek zou een productiec­apaciteit van 740.000 ton hebben.

Momenteel wordt de haalbaarhe­idsstudie verfijnd met een finale studie om de kostprijs van de investerin­g exacter af te lijnen. Tot zolang wil Borealis geen cijfers bevestigen. Maar in chemiekrin­gen heet het dat zo’n project zowat 1 miljard euro zal vergen. Als de investerin­g volgend jaar bevestigd wordt, betekent dit na Total, Exxon en Sea-Invest een van de grootste investerin­gen van de jongste jaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium