Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muur van rook en vlammen

Meer dan 400 brandhaard­en Minstens 35 doden en 50 gewonden, van wie 15 kritiek 6.000 brandweerm­annen ingeschake­ld 20 dorpen ontruimd

-

Bij bosbranden in Portugal en Spanje zijn al minstens 35 mensen om het leven gekomen. Maar de balans zal zeker nog sterk oplopen, want van de vijftig gewonden zijn er zeker vijftien zeer ernstig aan toe. Volgens de autoriteit­en is een aantal branden aangestoke­n.

Op foto’s en amateurbee­lden is te zien wat voor een ravage de hevige bosbranden in Portugal hebben aangericht. Op meer dan vierhonder­d plaatsen is de voorbije dagen brand uitgebroke­n. Mensen probeerden te vluchten, maar zelfs de autosnelwe­gen waren één grote vuurzee en dus levensgeva­arlijk.

Bijzonder getroffen zijn de districten Coimbra en Castelo Branco, in het centrum van Portugal. Ook het meer noordelijk gelegen stad Viseu werd erg zwaar getroffen.

Volgens de autoriteit­en zijn er in Portugal al meer dan 35 dodelijke slachtoffe­rs geteld. Er vielen ook zeker vijftig gewonden. Vijftien van hen verkeren in kritieke toestand.

“Dit was de ergste dag van het jaar, wat branden betreft”, verklaarde Patricia Gaspar van de civiele beschermin­g.

Zwanger en op de vlucht

Onder de slachtoffe­rs is een 19jarige zwangere vrouw. Ze probeerde met de auto te vluchten voor de vlammen, maar tevergeefs.

Zo’n zesduizend brandweerm­annen zijn ingezet om het vuur te bestrijden in Portugal. Maar de extreme droogte en de harde wind bemoeilijk­en het bluswerk. Een twintigtal dorpen werd geevacueer­d. De Portugese autoriteit­en gaan ervan uit dat verschille­nde branden zijn aangestoke­n.

De Antwerpse Laura Bessems was getuige van de vuurzee. Ze zat op de trein van Lissabon naar Porto toen de vlammen om haar heen sloegen. “Je zag de bomen smeulen, alle lichten waren uitgevalle­n. Ik had ook geen bereik meer op mijn gsm. Op dat mo- ment was het muisstil in de trein omdat iedereen schrik had dat er iets zou gebeuren en dat we midden in een brand zouden terechtkom­en”, verklaarde ze gisteren.

Ook Spanje brandt

Het vuur bereikte ook Spanje, in de regio Galicië, net boven de grens met Portugal. Ook daar vermoeden de autoriteit­en dat de branden zijn aangestoke­n. Minstens drie mensen kwamen er om. De hulpdienst­en troffen er twee mannen aan in een uitgebrand­e wagen. “Deze brandhaard­en zijn aangestoke­n door mensen die weten wat ze doen. Het zijn niet zomaar mensen die een bos in brand steken”, zei Alberto Nunez Feijo, de president van Galicië.

Door de vele slachtoffe­rs dreigt in Portugal een herhaling van de catastrofe in juni, toen 63 mensen omkwamen in de vlammen.

MARC KLIFMAN

LAURA BESSEMS

Antwerpse in Portugal “Ik zat op de trein, ik zag de bomen smeulen en had geen bereik op mijn gsm. Het werd muisstil in de trein. Iedereen had schrik dat we middenin de brand zouden terechtkom­en.”

 ??  ?? Apocalypti­sche taferelen in het brandende Portugal.FOTO'S EPA
Apocalypti­sche taferelen in het brandende Portugal.FOTO'S EPA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium