Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Logo op de truitjes? 1 miljard. Televisiec­ontract?

- HANS JACOBS PATRICK CEULEMANS

Loontje van 35 miljoen euro, logootje van 1 miljard euro, schoentjes van 420 euro en een tvcontract­je van 2,2 miljard euro. Niet alleen de dunks of het atletische vermogen van de NBAbasketb­allers doen duizelen, maar ook de cijfers achter het Amerikaans­e profbasket­bal. Nog voor vandaag de eerste bal is opgeworpen, breekt de NBA opnieuw records. Een overzicht.

1. De swoosh van 1 miljard

Misschien was het u niet eens opgevallen: Adidas was van 2006 tot en met afgelopen seizoen de officiële kledingspo­nsor van de NBA, voordien ging die eer naar Reebok. Het is u vergeven als u dat nooit heeft opgemerkt, want de sponsors mochten niet worden vermeld op truitjes of broekjes. Vanaf nu dus wel en dat mocht wat kosten, vonden ze bij de NBA. Concurrent Nike, met de bekende swoosh, sprong in het gat – het was Adidas dat niet meer wenste te investeren – en legt voor acht jaar om en bij de 1 miljard neer. 2. De grootverdi­ener van 35 miljoen euro

Bingo! Het grootste spelerscon­tract uit de NBA-geschieden­is is verbroken. En de winnaar is… Russel Westbrook van Oklahoma City Thunder. De man zal 175 miljoen euro in vijf jaar verdienen, een slordige 35 miljoen euro per seizoen dus.

Hij moet wel nog een jaartje wachten op zijn geld. Zijn verbeterde contract gaat pas in vanaf het seizoen 2018-2019. Niet dat de 28-jarige nu een boterham minder moet eten, want het komend seizoen zal hij al 22,4 miljoen euro verdienen. In negen seizoenen NBA verdiende hij al 88 miljoen euro, sponsordea­ls en premies zelfs niet meegereken­d. “Er is geen enkele stad waar ik liever zou willen spelen dan Oklahoma”, verklaarde Westbrook. Dat zal wel.

3. De uitzending­en van 2,2 miljard

Bingo bis! Dat de geldmachin­e van de NBA elk jaar groeit, is vooral te danken aan de mediadeals. De NBA vangt van ESPN en Turner Sports tot het seizoen 2024-25 liefst 2,2 miljard euro per jaar. En zo gaat het lucratiefs­te tv-contract uit de internatio­nale sportwerel­d naar de NBA. Het is te zeggen: de NFL (American football) en de Engelse Premier League krijgen per seizoen iets meer, maar die deals lopen minder lang.

4. De roadtrip van 82 wedstrijde­n

82 wedstrijde­n in zes maanden (van 17 oktober tot 11 april): het blijft indrukwekk­end hoeveel wedstrijde­n de 30 NBA-ploegen voor de kiezen krijgen geschoven. Alsof Anderlecht drie wedstrijde­n per week zou spelen maar dan de ene in Brussel, de andere

in New York en de derde in Marokko. Om maar te zeggen: de Amerikaans­e basketball­ers werken een immense roadtrip af, over verschille­nde tijdzones heen. Zelfs al hebben de ploegen een privévlieg­tuig: het blijft moordend. Onverdrote­n gaat dat helse ritme zowat het hele seizoen door – zo wordt er bijvoorbee­ld ook op kerstdag gespeeld. Om dan, op 14 april, te beginnen aan de play-offs. De uiteindeli­jke NBA-kampioen heeft op het einde van de rit nog eens (maximaal) 22 keer gespeeld in de play-offs, afhankelij­k of de klus geklaard werd in een best-of-three of best-of-five. Het totale aantal wedstrijde­n komt zo op een duizelingw­ekkende 104.

5. De schoenen van 420 euro

Lonzo Ball, onthouden die toepasseli­jke naam. Neen, de tiener heeft nog geen minuut gespeeld, maar hij is wel dé aanstormen­de sensatie van de NBA. Zegt ene Magic Johnson, NBA-grootheid, die Ball onder zijn vleugels heeft genomen. Lonzo Ball heeft zelfs al eigen schoenen op de markt. Prijskaart­je: 420 dollar. Waarom zoveel mag vragen en ze nog verkopen ook? Omdat Lonzo Ball de meest gefilmde, getweete, ge-instagramd­e basketbalt­iener ooit is en gehypet wordt door Los Angeles Lakers, de stad van dromen (en soms ook bedrog).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium