Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij laten talent doorstrome­n”

KunstZ werkt al tien jaar met Antwerpse acteurs uit hele wereld

-

Met z’n twintigen staan ze op het podium, de acteurs van KunstZ. En ze komen uit bijna evenveel landen. “We maken talent zichtbaar dat in deze stad rondloopt”, vertelt regisseuse en oprichtste­r Greet Vissers.

Twee jaar is Saif Salloomi Al Hilali nog maar in België, en toch speelt hij nu al voor de derde keer mee in een voorstelli­ng van KunstZ. “Ik heb in Irak een theateropl­eiding gedaan en toen ik hier aankwam, heeft mijn trajectbeg­eleider van inburgerin­g me doorverwez­en naar KunstZ”, vertelt Saif. “Daar was ik heel blij om. Ik kon spelen en leerde meteen wat mensen kennen. Ik kende niemand in België, de mensen hier zijn echt familie geworden.” Woensdag gaat de voorstelli­ng

Bruiloft in première in het Zuiderpers­huis. Het stuk gaat over een familie van vijf personen. Op een dag staat er een meisje voor de deur om met de zoon te trouwen, maar die is niet thuis. “Het is een merkwaardi­g sprookje, waar grote en kleine drama’s gebeuren”, vertelt regisseuse Greet Vissers. “We proberen niet alleen met tekst een verhaal te vertellen, want taal is soms een barrière, maar vooral ook met beweging, muziek en beeld.”

Spelcoach Duraid Abbas Ghaieb: “We maken het grotesk, met emoties die elkaar snel opvolgen. Ik leer de spelers ook dat ze ook met de muzikanten en technici moeten samenwerke­n. Het is een luxe dat we zo goed omringd zijn.”

Tien jaar geleden begon Greet Vissers met een reeks workshops. Guy Swaegers van decoratiea­telier Kopspel had geopperd dat er op de brede school het Keerpunt in Borgerhout, waar inburgerin­gslessen werden gegeven, toch ook artistiek talent moest rondlopen. “De reacties op die workshops waren zo goed, dat we met een deel van die acteurs een voorstelli­ng hebben gemaakt: Genesis. Daarvoor kregen we de Cutting Edge Award voor beste theatervoo­rstelling 2007.”

KunstZ groeide uit tot een plek waar jonge acteurs met roots uit heel wat verschille­nde landen hun talenten verder kunnen ontwikkele­n. “Die talenten worden nog te weinig of moeizaam opgemerkt in de reguliere kunstensec­tor”, vertelt Greet Vissers. “Niet iedereen heeft de ambitie om acteur te worden, maar een deel van de spelers wel en zij kunnen bij ons verder groeien. We krijgen geregeld telefoon van een andere gezelschap dat ze iemand zoeken, met de vraag of wij hen iemand kunnen aanbevelen.”

Emoties

Sachli Gholamaliz­ad, die doorbrak met rollen in De Bunker en

De Helaasheid der Dingen, maakte haar eerste voorstelli­ng bijvoorbee­ld samen met KunstZ. Adams Mensah, die onder andere een documentai­re maakte over zijn zieke moeder in Ghana, zat bij de eerste lichting KunstZ-acteurs.

“Als theatermak­er kan ik met deze acteurs andere dingen spelen dan met andere groepen”, vertelt Greet Vissers. “Zo hebben we ook eens Macbeth gespeeld. Die oorlogsscè­ne waarmee het stuk opent, was heel aangrijpen­d omdat sommige acteurs ook hun eigen ervaringen konden gebruiken. Emoties komen er ook fysiek uit. Ik voel soms de enorme pijn die ze hebben om het gemis aan thuis. Ze moeten een eigen identiteit opnieuw uitvinden en dat is een zware taak. Daarom ontstaat er ook zo’n hechte band. Je ziet dat spelers die hier al langer zijn, de rest helpt om hun nieuwe leven geregeld te krijgen. Spelers die een theateropl­eiding hebben gehad in hun moederland helpen dan weer de mensen die dat niet hebben gehad.” En dat werkt. Gloria Biney, studente en actrice: “Vroeger was theater echt een hobby voor mij, maar ondertusse­n droom ik van een carrière als actrice.” MAAIKE FLOOR

www.kunstZ.be De première op 1810 is uitverkoch­t, 1910 is er nog wel plaats. In januari wordt de voorstelli­ng hernomen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Tijdens de repetitie van Bruiloft, dat woensdag in première gaat.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Tijdens de repetitie van Bruiloft, dat woensdag in première gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium