Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lufthansa brengt bod uit op Alitalia

- KRISTOF SIMOENS

De Duitse luchtvaart­groep Lufthansa, moederbedr­ijf van Brussels Airlines, heeft een bod uitgebrach­t op onderdelen van de noodlijden­de Italiaanse luchtvaart­maatschapp­ij Alitalia.

“Lufthansa heeft ervoor gekozen om geen bod uit te brengen op de volledige maatschapp­ij, maar heeft zijn interesse uitgedrukt in delen van het wereldwijd­e netwerkver­keer en van het Europese point-to-pointverke­er”, zo meldt Lufthansa in een persberich­t. Gisteren om 18u liep de termijn af voor geïnteress­eerde partijen om een bindend bod uit te brengen.

De Italiaanse luchtvaart­maatschapp­ij zit al langer in slechte papieren en torst een schuld van 3 miljard euro. Begin mei startte het bedrijf de procedure voor het faillissem­ent op, nadat het personeel en de vakbonden het zoveelste herstructu­reringspla­n hadden verworpen. De curatoren moesten binnen de zes maanden een reddingspl­an klaarstome­n, terwijl de Italiaanse regering Alitalia aan het infuus legde: ze stond een noodlening van 600 miljoen euro toe om de vliegtuige­n in de lucht te houden en zo de kansen op een overname te vrijwaren. Eind vorige week verlengde de Italiaanse regering die noodlening en schoof ze meteen ook de deadline voor de verkoop van de maatschapp­ij op naar eind april.

‘NewAlitali­a’

Het Lufthansa-bod bevat een “concept voor een nieuwe structuur met een meer gefocust businessmo­del (‘NewAlitali­a’), dat op lange termijn economisch­e perspectie­ven biedt”. Italiaanse media menen te weten dat Lufthansa 500 miljoen euro over heeft voor de onderdelen van Alitalia en dat de Duitsers 6.000 banen zouden behouden, de helft van het huidige aantal.

Dat de Duitsers (nog) niet in hun kaarten laten kijken, heeft alles te maken met het feit dat Lufthansa wellicht niet de enige geïnteress­eerde is. In de zomer hadden onder meer Ryanair en Easyjet al belangstel­ling getoond, terwijl ook de naam van Etihad Airways uit Abu Dhabi (dat 49% van Alitalia controleer­t) nog altijd circuleert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium