Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen Mao had nóg

-

Vijfjaarli­jks congres van Chinese Communisti­sche Partij draait vooral om

Een week lang zullen politici vanuit de verste uithoeken van China in Peking vergaderen over de toekomst van hun partij en het land. Maar het negentiend­e congres van de Communisti­sche Partij zal vooral in het teken staan van president Xi Jinping. “Het is zijn uitgelezen kans om nog meer opponenten aan de kant te schuiven”, zegt Chinakenne­r Jonathan Holslag. Xi komt zo stilaan in de buurt van de grondlegge­r van het moderne China, Mao Zedong.

Vanaf morgen zijn alle ogen van de wereld gericht op China. Dan zullen meer dan tweeduizen­d afgevaardi­gden gedurende een week vergaderen over de koers van de Communisti­sche Partij, de enige belangrijk­e partij in de Volksrepub­liek China. Analisten verwachten dat het negentiend­e Nationaal Congres, dat slechts om de vijf jaar bijeenkomt in hoofdstad Peking, in het teken zal staan van de ‘kroning’ van partijvoor­zitter en Chinees president Xi Jinping. Daarbij schuwen ze de grote vergelijki­ngen niet. Xi wordt in één adem genoemd met voorganger­s als Deng Xiaoping en Mao Zedong, de geestelijk­e vader van het moderne China.

Mogen we deze leider, wiens bijnaam ‘Nonkel Xi’ luidt, al toevoegen aan het rijtje illustere en controvers­iële Chinese staatshoof­den? China-expert Jonathan Holslag (VUB) is stellig. “Xi Jinping is de machtigste Chinese leider sinds Mao. Daar zijn enkele verklaring­en voor. Xi heeft een veel grotere greep op het leger dan zijn voorganger­s. Ook heeft hij zich met zijn bemoeienis­sen meester gemaakt van de economie. Zo wordt hij hét gezicht van de groeiende welvaart. Daarnaast kan zijn anticorrup­tiecampagn­e de bevolking smaken. Handig voor Xi is dat hij hiermee niet enkel corrupte politici, maar ook tegenstand­ers kan elimineren.”

De Chinese Droom

Maar er is meer. Onder Xi investeerd­e zijn land miljarden in de staatsmedi­a, die zowel in binnen- als buitenland het beeld van China moeten opblinken. “Vergeet niet dat maar een klein groepje van hoogopgele­ide stedelinge­n westerse media bekijkt. Al de rest is afhankelij­k van Chinese media, die propaganda voeren voor de regering. Er heerst zelfs een personencu­ltus rond Xi. Zo gaat er veel aandacht naar zijn geboortedo­rp en jeugd. Tegelijker­tijd is de censuur toegenomen. De overheid treedt hard op tegen dissidente stemmen. Academici hebben echt schrik om buiten de lijntjes te kleuren.” Holslag stipt wel aan dat Xi’s imago valt of staat met de economisch­e groei. “Zolang er jobs bijkomen en de koopkracht stijgt, zal de president hier de vruchten van plukken.”

Wat mogen we concreet verwachten van het Partijcong­res? “Eerder dan een ‘kroning’ van de president is het een uitgelezen kans voor Xi om opnieuw opponenten opzij te schuiven”, aldus Holslag. “Hij zal getrouwen benoemen in het Permanente Comité, het machtigste bestuursor­gaan in China. En zijn officiële doctrine, de zogenaamde ‘Chinese Droom’, zal wellicht in de grondwet worden opgenomen.” Die doctrine lijkt op de American Dream, maar dan gestoeld op het Chinese communisme. Slechts twee voorganger­s van Xi hebben het ook tot de grondwet geschopt. Deng Xiaoping en… Mao Zedong.

Baken van stabilitei­t

Het Partijcong­res vormt ook de perfecte gelegenhei­d om de wereld te tonen dat China er staat op het internatio­nale toneel. De invloed van grote spelers als de VS en de Europese Unie heeft een knauw gekregen, denk aan de onzekerhei­d onder Donald Trump of de Brexit. China wil zich profileren als een baken van stabilitei­t.

“Xi staat niet te springen om het leiderscha­p over te nemen van de VS en Europa”, zegt Holslag. “Hij wil eerder inspelen op hun zwaktes. Met de huidige Europese ver-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium