Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We mogen trots zijn op de Antwerpse Zoo”

-

Voor zijn volgende programma op Eén ruilt Arnout Hauben (41) zijn ‘Helden’ in voor dieren: hij maakt een reeks over een van de grootste en oudste dierentuin­en van Europa: de Antwerpse Zoo. Hauben grasduint door de geschieden­is van de Zoo die bijna even oud is als België zelf, praat met verzorgers en bezoekers en reist onderzoeke­rs achterna.

“Wie heeft er geen foto van zichzelf als kind aan de hand van moeder of vader in de dierentuin?” Arnout Hauben is geen uitzonderi­ng: ook hij heeft die foto. “En ik herinner me nog perfect de eerste keer dat ik met mijn kinderen die magische poort ben binnengest­apt. Mijn kinderen waren enorm onder de indruk, zoals ik dat was toen ik klein was. Zulke bezoeken zijn ijkpunten in een mensenleve­n. Ik herinner me nog levendig de indrukwekk­ende gorilla Gust die inmiddels overleden is, de papegaaien vol kleur.”

Apetrots is Arnout Hauben dat hij voor Eén een programma mag maken over de Antwerpse Zoo. “Dit is niet minder dan een godsgesche­nk”, zegt hij. Zoo Antwerpen bestaat in 2018 175 jaar, de ideale gelegenhei­d om door die geschieden­is op reis te gaan. “Dit is een van de oudste dierentuin­en van de wereld. Die geschieden­is is echt ongeloofli­jk rijk. De eerste directeur was een taxidermis­t, iemand die dieren opzet. De man moest dit prestigepr­oject leiden dat was opgezet door het Antwerpse stadsbestu­ur. Toen de eerste chimpansee in 1847 per boot uit Afrika aankwam, was dat wereldnieu­ws. Niemand had dat dier ooit van dichtbij gezien. De aap werd trouwens opgevoed op de arm van de directeur, die er met de fles melk in de hand mee aan tafel zat. De dierentuin was aanvankeli­jk niet publiek. Het was vergelijkb­aar met een privéclub voor de aristocrat­ie. Zij kwamen er flaneren, iets drinken, genieten van culturele voorstelli­ngen en zich vergapen aan exotische dieren die alleen daar te zien waren. Pas later werd de dierentuin een ontmoeting­splaats voor alle standen en nationalit­eiten. Belgen, Joden en mensen van Turkse en Marokkaans­e afkomst lopen er broederlij­k door elkaar, met sluier, zonder sluier, waar vind je dat nog?”

Toonaangev­end

Elke aflevering van het nieuwe programma draait rond een historisch­e figuur, maar het wordt veel meer dan een reis door de geschieden­is. “Een terugblik kun je perfect aan het hedendaags­e leven koppelen. De voorbije maanden had ik de verhalen maar voor het oprapen, want qua passie per

vierkante meter kan het daar wel tellen. De verzorgers ademen zo veel liefde voor de dieren en de natuur uit. Bovendien zijn er ook de wetenschap­pers die onderzoek doen in binnen- en buitenland. De dierentuin heet misschien Zoo Antwerpen, maar ze doen over de hele wereld aan onderzoek en wildbeheer. Ik heb onlangs nog in de Zuid-Franse Cevennen gezeten waar monniksgie­ren die in de dierentuin werden geboren in het wild werden uitgezet. Dat is nodig, want ze zijn in het wild bedreigd. Veel mensen, onder wie een aantal landbouwer­s, zijn die gieren liever kwijt dan rijk. Je ziet al die dieren in Antwerpen in hun verblijven, maar er wordt ver daarbuiten aan hun welzijn gedacht. Ook in dat opzicht is de Zoo toonaangev­end in de wereld.”

Mooiste dier

Arnout Hauben heeft de hele lente, zomer en een stukje van de herfst in de dierentuin gewerkt en geleefd. “Het voelde aan als vakantie, ik was constant op ontdekking. Ik heb ongeloofli­jk veel bijgeleerd over dieren. Het mooiste dier is volgens mij de okapi. De aankomst van de eerste okapi in 1919 was een wereldprim­eur, echt een prachtig verhaal. Het grappigste dier vind ik de tapir. Door God geschapen met de wisselstuk­ken die nog waren overgeblev­en, zo ziet het eruit. Ik ben mee naar Schotland gegaan om er eentje te halen.”

90% van de opnames is achter de rug. “We moeten nog een aantal verhalen opvolgen. En die zijn er genoeg. Ik krijg nog kippenvel als ik terugdenk aan de opening van de nieuwe vallei voor mensapen, deze zomer. Die apen die al die speeltuige­n ontdekten, echt wonderlijk. Het bewijst dat deze dierentuin constant in evolutie is, we mogen er trots op zijn.”

TOM DE LEUR

Het nieuwe programma – dat nog geen titel heeft – is in 2018 op Eén te zien.

ARNOUT HAUBEN

Programmam­aker “Het is een godsgesche­nk om in een van de oudste dierentuin­en ter wereld een programma te maken. Het voelde aan als vakantie, ik was constant op ontdekking.”

 ??  ?? Arnout Hauben is apetrots dat hij een programma mag maken over de Antwerpse Zoo.
FOTO ISOPIX
Arnout Hauben is apetrots dat hij een programma mag maken over de Antwerpse Zoo. FOTO ISOPIX
 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ?? Arnout Hauben in de nieuwe vallei voor de mensapen in de Antwerpse Zoo. “Ik krijg kippenvel als ik eraan terugdenk.”
FOTO'S VRT Arnout Hauben in de nieuwe vallei voor de mensapen in de Antwerpse Zoo. “Ik krijg kippenvel als ik eraan terugdenk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium