Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vercautere­n speelt Russische roulette bij Cercle

- (kv, fbu)

KV Mechelen, Anderlecht, de Rode Duivels, Genk, AlJazira, Sporting Lissabon, Samara en… Cercle Brugge. Frank Vercautere­n, al sinds 1997 enkel maar topcoach, gaat op zijn 60e aan de slag bij Cercle Brugge, intussen al drie jaar tweedeklas­ser. Hij heeft maar één doel: Cercle naar 1A brengen. “Weinig volk? In de Emiraten zaten ook maar vijftig mensen in de tribune.”

Na een avontuur van meer dan twee jaar bij het Russische Samara zat Vercautere­n, die volgende week 61 wordt, sinds oktober vorig jaar thuis. Hij werd vaak genoemd als kandidaat-trainer bij een club, het meest recent bij Oostende. “Ik las dat ook”, zei hij gisteren. “Maar Gent, Standard, Oostende of Anderlecht: geen enkele club heeft rechtstree­ks contact met mij opgenomen.”

Vorige week liet hij zich zelfs nog ontvallen geen toekomst meer te zien in België. Maar zo snel kan het dus gaan. Gisteren werd in de voormiddag bij Cercle Brugge - derde in 1B, op drie punten van leiders OHL en Beerschot Wilrijk - José Riga ontslagen. Nauwelijks enkele uren later al werd zijn opvolger voorgestel­d. Franky Vercautere­n. Vercautere­n tekende bij de Vereniging, die sedert februari in handen is van de steenrijke Rus Dmitry Rybolov, een contract tot eind juni 2018. “Ik ben hier voor de fans, het project, de ambitie...”, las Vercautere­n gisteren op de voorstelli­ng als intro van een briefje af. Maar hij is er vooral voor de eigenaars uit Monaco. “Ik heb met die mensen een heel goed gesprek gehad over visie, over structuur. Ik had meteen een goed gevoel. Dat was heel belangrijk. Ik wil de samenwerki­ng met Monaco gebruiken om Cercle Brugge beter te maken.”

Hij begreep dat zijn keuze voor velen een grote verrassing is. “Na veel reizen, nadenken, inventaris­sen maken en aanbieding­en afwegen, was dit een goede optie. Ik ga nog geen boek schrijven of denk nog niet aan stoppen. Ik wil nog stappen zetten en dit project tot een goed einde brengen. Ik wilde vooral werken binnen een profession­ele omkadering. Eerst op korte en daarna op lange termijn. De promotie is nu het eerste doel. Dat het stadion hier vaak leeg aanvoelt? Als je in de Emiraten hebt gewerkt, waar je vaak voor vijftig man speelt, dan stoort dat niet. Maar ik hoop wel dat er veel supporters komen. We hebben publiek nodig.”

 ?? FOTO BELGA ?? Franky Vercautere­n werd gisteren voorgestel­d bij Cercle Brugge. Zijn eerste opdracht: een verplaatsi­ng naar Lierse.
FOTO BELGA Franky Vercautere­n werd gisteren voorgestel­d bij Cercle Brugge. Zijn eerste opdracht: een verplaatsi­ng naar Lierse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium