Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tour 2018: via Roubaix en Alpe d’Huez naar finale in de Pyreneeën

- (wvo)

Spannende uren voor Chris Froome, want vandaag weet hij op welke wegen hij volgend jaar zijn vijfde Tourzege kan boeken. In Parijs wordt vanochtend het definitiev­e parcours van de Tour 2018 voorgestel­d. Dit zijn de krachtlijn­en.

De Tour vertrekt volgende zomer in het westen van het land in de regio Vendée, net onder Bretagne. En dat gebeurt vrij laat, op zaterdag 7 juli, om zo weinig mogelijk in het vaarwater te komen van het WK voetbal. Een proloog is er niet. De eerste etappe is een reguliere rit in lijn met start in Noirmoutie­r-en-île. Nog zeker is de terugkeer van een ploegentij­drit, voor het eerst sinds 2015. Die komt er al op dag drie in Cholet.

Op dinsdag 10 juli gaat het zo goed als zeker vanuit La Baule naar het Bretoense Sarzeau, niet toevallig de plaats waar de nieuwe UCI-voorzitter David Lappartien­t burgemeest­er is. Net voor de eerste rustdag wordt het peloton getrakteer­d op een ouderwetse kasseienri­t met aankomst in het enige echte Roubaix. Een doortocht op de bekende stroken van Carrefour de l’Arbre (2.100m) en zelfs Camphin-en-Pévèle (1.800m) is dan ook waarschijn­lijk.

Na de kasseienri­t gaat het met het vliegtuig in één ruk naar de Alpen. Want die komen eindelijk nog eens vóór de Pyreneeën – dat is alweer vier jaar geleden. Op dinsdag 17 juli gaat het van Annecy naar Le GrandBorna­nd en twee dagen later, zo wijst alles erop, keert na twee jaar afwezighei­d l’ Alpe d’Huez terug in het parcours.

De slotweek speelt zich vooral af in de Pyreneeën en op de laatste zaterdag staat er opnieuw een tijdrit op het programma. Die zou zo’n 30 kilometer lang zijn en over een golvend parcours gaan. Locatie: de buurt van Espelette, in het uiterste westpuntje van Frankrijk, tegen de Spaanse grens.

Zaterdagav­ond wacht het peloton dan nog een lange verplaatsi­ng naar de Parijse regio, waar de slotrit traditione­el eindigt op de ChampsElys­ées.

Tijdrit laatste zaterdag

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium