Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als… Daviscupfi­nale nu

- HANS JACOBS

De eerste slag – gisteren op het Scheldewat­er op een pedalo – wonnen de Belgen tegen de Fransen. Een amusegueul­e, flink wat Daviscupbe­lgen en fransen spelen deze week in Antwerpen. Wat als de Daviscupfi­nale niet eind november maar deze week zou plaatsvind­en? Dan helt de barometer over in het voordeel van de Belgen.

DAVID GOFFIN

“Als jullie dat vinden, zoveel te beter. Dan zal het zo zijn, zeker?” David Goffin glimlacht. De vraag was: sommigen zeggen dat Goffin, top tien van de wereld en virtueel geplaatst voor de Masters, nooit beter speelde. Goffin, donderdag aan zet in Antwerpen, is topkandida­at voor winst in Antwerpen én De Te Kloppen Man voor de Fransen in de Daviscupfi­nale. “De Fransen en de Belgen plagen elkaar wel eens over de finale als we elkaar tegen het lijf lopen.”

STEVE DARCIS

In Peking moest hij onlangs opgeven met een stijve nek, twee dagen later was het euvel alweer van de baan. Steve Darcis, die vandaag dubbelt en morgen zijn enkelwedst­rijd speelt in Antwerpen, zal klaar zijn voor de Daviscup, zegt hij. In tegenstell­ing tot twee jaar geleden. “Toen ben ik gekraakt omdat ik fysiek niet top was, ik speelde dat weekend aan vijftig procent. Dat zal dit jaar niet gebeuren, ik zal er alles aan doen om 200 procent klaar te zijn.” RUBEN BEMELMANS JORIS DE LOORE

Ruben Bemelmans en Joris De Loore, België heeft een dubbelpaar dat het doorgewint­erde dubbelspel­ers moeilijk kan maken. Alleen: De Loore komt net terug van een knieoperat­ie die hem ook weghield van de halve finale tegen Australië – toen verving Arthur De Greef hem. Het goede nieuws: De Loore is weer begonnen met tennistrai­ning. Of hij op zijn vroegere niveau is tegen de Daviscup, is nog koffiedik kijken.

JOWILFRIED TSONGA

In zijn allerbeste dagen combineert Jo-Wilfried Tsonga atletisch vermogen met explosivit­eit en kracht en kan hij zowat iedereen aan. Maar het seizoen van Tsonga verloopt met ups en downs. Goffin: “Ook dat heeft meegespeel­d voor de Fransen om te kiezen voor hardcourt, zodat hij zich niet al te fel moet aanpassen en de kans op blessures kleiner is.” Deze week – hij begint eraan op donderdag – in Antwerpen wordt een eerste graadmeter welke Tsonga (de beste of de minder goede versie) straks te zien is in de Daviscuphe­l van Rijsel.

GAËL MONFILS

Gaël Monfils als tweede enkelspele­r, het zou een logische keuze zijn: in de vorige Daviscupfi­nale van Frankrijk klopte hij bijvoorbee­ld Roger Federer. Dit seizoen ligt hij evenwel meer in de lappenmand dan hem lief is, en is de kans groter dat hij er niet dan wel bij is. “Maar dan komt de kracht van de Fransen boven”, zegt Goffin. “Wij Belgen kunnen nooit op tegen hun brede kern, afhankelij­k van de vorm kunnen ze naar hartenlust wijzigen, zowel in het enkel- als het dubbelspel.” Kandidaten genoeg: Lucas Pouille, Richard Gasquet, Adrian Mannarino, Jeremy Chardy... NICOLAS MAHUT PIERREHUGU­ES HERBERT

Nicolas Mahut viel voor het eerst in twee jaar uit de top honderd op de wereldrang­lijst in het enkelspel maar met Pierre-Hugues Herbert vormt hij wel een dubbelduo van wereldklas­se. Goffin: “En ook Jo-Wilfried (Tsonga,

red.) of Richard (Gasquet, red.) en nog anderen kunnen dubbelen. Frankrijk is favoriet voor deze finale, maar wij moeten het hebben van onze huidige topvorm en onze ploeggeest. En voor hen is haast van moeten – een grote tennisnati­e die al zolang wacht. Voor ons is het een unieke gelegenhei­d om hen te verrassen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tornooidir­ecteur Andy Hancock (uiterst links) en Daviscupka­pitein Johan Van Herck (tweede van links) monsteren voor het Antwerpse Havenhuis de conditie van Steve Darcis en David Goffin.
FOTO PHOTO NEWS Tornooidir­ecteur Andy Hancock (uiterst links) en Daviscupka­pitein Johan Van Herck (tweede van links) monsteren voor het Antwerpse Havenhuis de conditie van Steve Darcis en David Goffin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium