Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nergens meer fietsslach­toffers dan in Antwerpen

Provincie spijtige koploper met 16 doden in 2016

-

Van de 71 dodelijke fietsslach­toffers in België vorig jaar, waren er 16 te betreuren in Antwerpen. Er vielen ook 236 zwaargewon­den in het fietsverke­er. Dat is het hoogste van alle provincies. “In Antwerpen wordt het meest gefietst en in de Kempen heb je op vele plaatsen nog fietspaden van 60 centimeter breed, vlak naast een drukke weg met veel vrachtverv­oer. Levensgeva­arlijk”, zegt mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers. “Gelukkig komt er overal nieuwe infrastruc­tuur en daalt daardoor het aantal ongevallen.” Kijk voor de cijfers van uw gemeente op

De provincie Antwerpen telt meer fietsslach­toffers dan de andere Vlaamse provincies. Vorig jaar kwamen er in Antwerpen 16 fietsers om in het verkeer. 236 fietsers raakten zwaargewon­d en 2.281 lichtgewon­d.

Dat blijkt uit de cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de federale overheid. In België kwamen in 2016 in totaal 71 fietsers om het leven en raakten er 943 zwaargewon­d. In Vlaanderen vielen de meeste dodelijke en zwaargewon­de fietsslach­toffers in de provincie Antwerpen.

Mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers heeft een verklaring voor het hoge cijfer. Zo moet onder meer worden gekeken naar het aantal gereden fietskilom­eters. “In de provincie Antwerpen, en zeker in de stad Antwerpen, wordt veel gefietst”, zegt Lauwers. “Bovendien heb je in onder meer de Kempen nog veel gewestwege­n zonder fietspad of met een fietspad van slechts van 60 centimeter breed, vlak naast het vrachtwage­nverkeer. Dat zijn zeer gevaarlijk­e situaties. Gelukkig komt er overal nieuwe infrastruc­tuur bij en zie je het aantal ongevallen nadien dalen.”

De stad Antwerpen levert veel inspanning­en, vindt Lauwers, maar hij blijft kritisch over de beslissing­en van het stadsbestu­ur. “Er gebeuren positieve ingrepen in de stad, maar als er moet worden gekozen tussen een fietspad of parkeerpla­atsen, kiest het stadsbestu­ur voor het laatste”, zegt Lauwers. “Er zijn veel dossiers die de veiligheid voor de fietsers zouden kunnen verbeteren, maar die blijven vaak in de schuif liggen. Het Antwerpse provincieb­estuur heeft een enorme expertise rond fietsen. Er is veel geïnvestee­rd in de aanleg van fietsostra­des en maatregele­n om mensen de fiets te laten nemen voor hun woon-werkverkee­r. Misschien moet de prioriteit nu ook liggen bij het wegwerken van de verkeerson­veilige punten voor fietsers.”

Gedeputeer­de van Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) wijst erop dat de provincie Antwerpen de drukste verkeerssi­tuatie van het land kent. Hier rijden de meeste auto’s, maar ook de meeste fietsers. “De fietsostra­des zijn zo’n succes dat ze na enkele jaren al uit hun voegen barsten”, zegt Lemmens. “Door de drukte loopt niet alleen de fietser, maar ook de voetganger en de automobili­st gevaar. Dit is dan ook een duidelijk signaal dat we moeten blijven investeren in veiliger verkeer en vooral in meer, betere en veiligere fietsinfra­structuur om al deze fietsers goed op te vangen.”

Grote Fietsenquê­te

“Ook sensibilis­ering van automobili­sten blijft belangrijk. Sa- men met de gouverneur heb ik het Zero-label opgericht”, zegt Lemmens. “Daarmee willen we, in samenwerki­ng met lokale be- sturen, de verkeersve­iligheid verhogen door de infrastruc­tuur te verbeteren en te sensibilis­e- ren. Het blijft belangrijk om mensen aan te moedigen om voor de fiets te kiezen, want elke fietser is een auto minder op de weg. Met onze Grote Fiets- enquête hebben we de prioritei- ten van maar liefst 6.000 fietsers opgelijst om ons beleid beter af te stemmen op de noden van de fietsers”, zegt Lemmens.

SACHA VAN WIELE

Surf naar gva.be/fietsveili­gheid voor de evolutie van het aantal fietsslach­toffers in uw gemeente.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium