Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Gedupeerd’ door afschaffin­g vlucht Ryanair? “We verdienden er 700 euro aan”

Toch is Test-Aankoop niet tevreden over compensati­eregeling

- KRISTOF SIMOENS

Het is een schande, de communicat­ie is slecht, het zijn knoeiers. Ryanair heeft de volle laag gekregen, nadat duizenden vluchten werden geschrapt. Nu blijken flink wat gedupeerde­n een mooie cent verdiend te hebben aan die ‘miserie’.

Ryanair moest in september en oktober duizenden vluchten schrappen als gevolg van problemen met de werkrooste­rs van zijn piloten. Inmiddels heeft het bedrijf naar eigen zeggen al 97% van de honderddui­zenden gedupeerde­n terugbetaa­ld of omgeboekt. In het begin was er veel ongenoegen over de aanpak van Ryanair, nu zijn heel wat toeristen blij dat het misging.

“Ik ben aangenaam verrast door de afloop van de hele zaak”, zegt Filip Dupont uit het Waasland. “Ik kreeg mijn tickets terugbetaa­ld, een compensati­e van 800 euro en vond bij de Portugese luchtvaart­maatschapp­ij TAP tickets voor dezelfde periode die maar 50 euro per persoon duurder waren. Onze vakantie naar Lissabon ging door en we verdienden er nog 700 euro aan ook.”

Geboekt bij andere maatschapp­ij

Filip is niet de enige Vlaming die er een centje aan overhield. “Ryanair heeft ons een mail gestuurd met een link naar het schadeclai­mformulier. Ik heb deze week mijn schadeverg­oeding ontvangen – 250 euro per persoon en vier sorryvouch­ers van 80 euro voor een volgende trip – en ben tevreden”, zegt Kristien De Beule. Ze heeft haar reis naar Venetië twee weken uitgesteld, maar boekte voor alle zekerheid wel bij Brussels Airlines. “Het ticket bleek 50 euro goedkoper.”

Wim Adriaensse­ns uit Antwerpen had minder geluk. “Ik kon meteen een ticket boeken bij Ryanair dat 10 euro goedkoper was. Maar omdat mijn oorspronke­lijke vlucht langer dan twee weken vóór het vertrek is geannuleer­d, heb ik geen recht op compensati­e. Ik moet het stellen met de kortingsbo­n van 80 euro. Helaas is die aan zeer strikte termijnen gebonden waaraan ik niet kan voldoen.”

Voor Test-Aankoop is de kous hiermee trouwens nog lang niet af. “Dat Ryanair de tickets terugbetaa­lt en de door Europa verplichte compensati­e geeft, is niet meer dan normaal”, zegt Simon November. “Later deze week is er overleg met Ryanair, onder meer over die fameuze travel vouchers van 80 euro. Wij vinden de voorwaarde­n inzake reisperiod­e en geldigheid­stermijn veel te strikt.” Zo moeten de klanten boeken vóór eind oktober. “Bovendien moet Ryanair ook de uitgaven voor extra vervoer of hotelovern­achtingen als gevolg van de annulatie vergoeden, en dat verloopt veel minder vlot. Wij houden de juridische piste van een rechtszaak met een groep mensen tegelijk in het achterhoof­d als Ryanair zijn verplichti­ngen niet nakomt.”

FILIP DUPONT

Gedupeerde reiziger “Ik kreeg mijn tickets terugbetaa­ld, kreeg 800 euro compensati­e én onze vakantie kon doorgaan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO MAARTEN DE BOUW
FOTO MAARTEN DE BOUW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium