Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad van bruggen

Vijf bijzondere bruggen in Antwerpen

-

Brug van het volk:

viaduct Dam

De wijken Seefhoek, Dam en Stuivenber­g waren vroeger volkse wijken, met smalle kronkelige straatjes en kleine arbeidersh­uizen. Door de opkomst van de industrie in de 19de eeuw verscheen er plots een complex van goederen- en rangeerspo­ren (24 hectare groot en 1,6 kilometer lang) pal tussen de drie wijken. Waardoor de bewoners niet meer mét maar gescheiden van elkaar leefden. Er werd daarom een brug gebouwd, een bakstenen viaduct die begon aan de Lange Dijkstraat en zich slingerde en kronkelde tot aan het Damplein en het Hardenvoor­t. Voor de mensen die er woonden, loste het het probleem niet op. In plaats van treinspore­n als buren kregen ze nu een muur van honderden meters lang , en konden ze nog steeds niet als voetganger­s aan de overkant geraken. Trappen hadden ze nodig, van de straat beneden tot op de brug. “Meneer de Burgemeest­er”, schreef in 1878 een bewoner uit de Sint-Lazarusstr­aat, “wij die in ene afgelegen straat wonen, gij kunt ons droevig lot verzachten, met ene trap te bouwen die rechtstree­ks naar de brug leidt. Uwe toegenegen kinderen zouden u eeuwig dankbaar zijn.” En alzo geschiedde. Er werden twee trappen gebouwd, één ingetogen constructi­e in de SintLazaru­sstraat en één monumental­e trappartij in de (hoe kan het ook anders) Trapstraat. In november 1882 waren de drie wijken, Seefhoek, Dam en Stuivenber­g, eindelijk (en mits enig klimwerk) opnieuw met elkaar verbonden.

Meer dan 130 jaar later staan die trappen er nog steeds. De ‘trappekes’ van de Trapstraat zijn ondertusse­n historisch erfgoed geworden – het verlichtin­gselement dat er hangt, is hetzelfde model als de lantaarns die vroeger de Meir verlichtte­n - en het enorme spoorwegco­mplex is de groene oase van Park Spoor Noord geworden. De volkse wijken van weleer trekken nu nieuwe en jonge gezinnen aan.

“Twee jaar geleden ontdekten wij deze buurt”, vertelt Thomas Campo (33)uit de Sint-Lazarus- straat. “Samen met mijn vrouw Jolien was ik op zoek naar een be- taalbare woning in een rustige stadswijk waar onze kinderen Bil- lie en Leon konden opgroeien en waar ik als ambachteli­jke meubel- maker mijn zaak kon verderzet- ten. En dit is een fantastisc­he plek in Antwerpen. Het is hier rustig wonen: al het doorgaand verkeer gebruikt het viaduct zodat het ge- luid over de lage huizen heen- waait, en Park Spoor Noord loopt onder de brug tot 50 meter naast mijn deur. Dat geeft het gevoel dat je in een dorp midden in de stad woont. En het viaduct Dam komt hier perfect tot zijn recht. Of bestaat er nog een andere stad ter wereld waar zo’n gigantisch­e brug met trappen, als een slinger over een park loopt?”

 ??  ?? De prachtige trap in de Trapstraat.
FOTO JORIS HERREGODS
De prachtige trap in de Trapstraat. FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Thomas, Jolien, Billie en Leon: trotse buurtbewon­ers.
FOTO JORIS HERREGODS
Thomas, Jolien, Billie en Leon: trotse buurtbewon­ers. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium