Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Punten pakken in Eupen of we zijn degradatie­kandidaat nummer 1”

Malinwavoo­rzitter Johan Timmermans zet groep op scherp voor cruciale verplaatsi­ng

- THOMAS STANDAERT

Terwijl de buren uit Antwerpen lopen te blinken met hun derde plaats, staat het ambitieuze KV Mechelen na tien speeldagen op de twee na laatste plek. Bij een nederlaag in Eupen, gekoppeld aan winst van Oostende op STVV, is de zestiende plaats een feit. Hoog tijd om aan de alarmbel te trekken, vindt voorzitter Johan Timmermans. “Tegen Eupen en Lokeren verwacht ik minstens 4 op 6.”

Zorgeloos genieten van het zomerse weertje zat er de afgelopen dagen niet in voor Johan Timmermans. Daarvoor lag de dramatisch­e eerste helft van zijn team tegen Anderlecht hem nog te zwaar op de maag. “Ik onthoud uit die match een zeer slechte eerste helft en een behoorlijk­e tweede. De spelers hebben hun best gedaan om de scheve situatie nog recht te trekken, maar zijn daar jammer genoeg niet in geslaagd. Ik was vooral ontgoochel­d omdat ik het een gemiste kans vond. Als we in de eerste helft hadden gespeeld zoals na de rust, dan zat er een punt in.”

Net als voor de rust op Club Brugge viel de vijfmansve­rdediging van KV tegen Anderlecht volledig door de mand. “Een bewijs dat de spelers zich beter voelen in ons ‘normale’ systeem. Ze leken niet te weten waar ze moesten lopen. De opdrachten werden blijkbaar niet juist uitgevoerd, maar ook onze trainer gaat zeker niet vrijuit. Zijn systeem werkte niet. Bij de rust heeft hij bijgestuur­d, maar toen was het kalf al verdronken. Ik hoop dat daar de juiste lessen uit worden getrokken.”

Met een verplaatsi­ng naar Eupen en een thuiswedst­rijd tegen Lokeren volgen nu twee cruciale wedstrijde­n. Bij een nederlaag aan de Kehrweg dreigt zelfs de rode lantaarn. “We moeten in die matchen punten pakken. Anders is KV Mechelen degradatie­kandidaat nummer één. Ik neem aan dat iedereen de ernst van de situatie beseft. Tegen Eupen en Lokeren verwacht ik dan ook minstens een 4 op 6.”

Geen ultimatum

Een ultimatum voor Yannick Ferrera wil Timmermans die 4 op 6 niet noemen. Maar uiteraard is het krediet van de Brusselaar, ondanks het knappe parcours van vorig seizoen, ook niet eindeloos. “Bij KV maken we nooit overhaaste beslissing­en. Dat gaan we ook nu niet doen. Maar dat er punten moeten worden gepakt, dat is duidelijk. Yannick Ferrera is een jonge, ambitieuze en goede trainer. Daar ben ik nog steeds van overtuigd. Maar zelfs de beste trainer ter wereld is niet veilig als zijn ploeg geen punten pakt.”

Met de terugkeer van Kolovos, El Messaoudi en een speelgerec­htigde Tomecak kan Ferrera in het cruciale tweeluik wel over een kern op volle kracht beschikken. “Er zijn dus geen excuses meer. Met Kolovos, Pedersen, Ganvoula, Bandé en Drazic hebben we maar liefst vijf spitsen. Ons middenveld behoort zogezegd tot de top drie in België. En dat we een stevige verdedigin­g hebben, is vorig seizoen bewezen. Ik ben nog altijd overtuigd dat we meer kwaliteit in huis hebben in vergelijki­ng met vorig seizoen. Maar nogmaals, ze moeten nu echt wel punten gaan pakken. Mooi voetbal, dat interessee­rt me niet. We moeten gewoon zo snel mogelijk weg uit die gevarenzon­e.”

Bij de start van de competitie was KV Mechelen nog kanshebber voor Playoff 1, een dikke twee maanden later dreigt de stempel van ‘degradatie­kandidaat’. Een voorzitter zou voor minder ontgoochel­d zijn. “Voetbal is toch zo onvoorspel­baar”, zucht Timmermans. “Ja, we hoopten opnieuw mee te strijden voor de top zes, maar dat geldt ook voor clubs als Oostende en AA Gent. De realiteit is nu eenmaal anders. Toch vind ik niet dat we voetballen als een degradatie­kandidaat. Er zit meer dan genoeg kwaliteit in onze kern om er nog een rustig seizoen van te maken. Maar in Eupen kunnen we ons echt geen nieuwe nederlaag permittere­n. Laat dat duidelijk zijn.”

 ??  ?? KVcoach Yannick Ferrera weet wat hem te doen staat: 4 op 6 pakken tegen Eupen en Lokeren.
FOTO BELGA
KVcoach Yannick Ferrera weet wat hem te doen staat: 4 op 6 pakken tegen Eupen en Lokeren. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium