Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Foute visie kost fietsers het leven

- Sacha Van Wiele Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @SachaVanWi­ele

Een ouder, een partner, een zoon of een dochter vernam gisteren dat een kind, een echtgenoot, een vader niet naar huis zal komen. Een 47-jarige fietser overleed in Antwerpen na een aanrijding door een rechtsaf slaande wagen. Beiden hadden groen. Het is de derde fietser in korte tijd die om het leven komt in het Antwerpse stadsverke­er.

De 27-jarige Evelien werd drie weken geleden op het kruispunt Plantin en Moretuslei en de Simonsstra­at aangereden door een vrachtwage­n. Het was een ‘klassiek dodehoekon­geval’, alsof niemand er echt schuld aan heeft. Nu is een dodehoekon­geval geen speling van het lot, maar een gevolg van de foute inrichting van straten door de overheid. Zachte weggebruik­ers betalen daar dagelijks de prijs voor.

Antwerps CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters was gisteren een van de eersten om zijn medeleven te betuigen op de sociale media. Hij roept op om prioritair te investeren in fietsveili­gheid. Mooie oproep, alleen stemde zijn fractie maandag in de Antwerpse gemeentera­ad samen met N-VA en Open Vld wel een motie weg over het versneld veiliger maken van de kruispunte­n. Zijn oproep klinkt daardoor meer opportunis­tisch dan oprecht.

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) verdedigde zich in die gemeentera­ad. Hij benadrukte dat er op verschille­nde domeinen inspanning­en worden geleverd. Het conflictvr­ij maken van kruispunte­n is soms complex en vraagt tijd. Dit betekent dat voetganger­s, fietsers en wagens elkaar niet moeten kruisen bij groen licht. Dat mantra klonk ook vanop de meerderhei­dsbanken, maar dan voorafgega­an met de zin dat elk verkeerssl­achtoffer er één te veel is. Dat laatste klinkt ongeloofli­jk hol en betekenisl­oos na dit recente dodelijke verkeerssl­achtoffer. De meerderhei­d vreest dat chauffeurs met conflictvr­ije kruispunte­n langer moeten wachten aan het verkeersli­cht en dan uitwijken naar sluipwegen in de woonwijken. Misschien zit juist daar het probleem: de autovoorui­tvisie op mobiliteit. Het is eerst het belang van de auto en dan de rest.

Kennis gelooft oprecht in zijn maatregele­n rond verkeersve­iligheid, maar laat het na zich de volgende kritische vraag te stellen: is vasthouden aan de doorstromi­ng van auto’s in de binnenstad nog wel de juiste basis voor een veilig, stedelijk mobiliteit­sbeleid? Het zou de schepen en het stadsbestu­ur sieren om zich na deze ongevallen nederig op te stellen. Misschien moeten experts, belangenor­ganisaties, politie en overheden worden uitgenodig­d om het mobiliteit­sbeleid kritisch door te nemen. Zich daarbij open te stellen voor nieuwe inzichten en die niet weg te wuiven als uitlatinge­n van tegenstand­ers.

Eén ding moet ondertusse­n duidelijk zijn: willen we meer verkeersve­iligheid, dan moet de wagen plaats ruimen voor het groeiend aantal voetganger­s en fietsers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium