Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wagens in de stad verbieden, is asociaal”

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA)

- (svw)

De Antwerpse oppositie is scherp voor schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA).

“Het dodelijk ongeval in Hoboken, is opnieuw een ongeval dat niet had moeten gebeuren, als er een conflictvr­ije lichtenreg­eling zou zijn geweest”, zegt Groen-gemeentera­adslid Freya Piryns. “Dit maakt me boos, verontwaar­digd en intriest. Groen heeft al tal van maatregele­n voorgestel­d. Maar er gebeurt amper iets met al die voorstelle­n. Hoeveel doden moeten nog vallen voor de verantwoor­delijken wakker worden? De schepen zegt steeds dat hij al genoeg doet. Elke keer zoekt hij smoesjes om dat niet te doen.”

StatenGene­raal

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws vraagt dat de Staten-Generaal voor de verkeersve­iligheid sneller bij elkaar komt. Normaal komt die in 2018 samen. “De toestand op de Antwerpse wegen is dramatisch”, zegt Meeuws. “Er zijn structurel­e maatregele­n nodig. Dat betekent onder meer het opofferen van parkeerpla­atsen om veilige trottoirs en fietspaden te kunnen aanleggen. Als parkeerpla­atsen kunnen verdwijnen om paaltjes te zetten in het kader van terreurbes­trijding, dan moet dit toch ook kunnen tegen verkeerste­rreur? Op deze Staten-Ge- neraal zijn politici, overheidsd­iensten, verkeerspo­litie, experts en burgeracti­visten aanwezig. Iedereen moet dan wel zijn taboes laten varen. Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer is al twintig jaar gericht op de auto en nu heb je ook autodenken­de politici. Het is een soort ideologie geworden, maar een die slachtoffe­rs eist.”

Asociaal

Mobiliteit­sschepen Kennis verwijt de linkse oppositie dan weer uit ideologie tegen de wagen te zijn. “Ik werk aan de verkeersve­iligheid op basis van de verkeerssi­tuatie van vandaag”, zegt Kennis. “De oppositie discussiee­rt over verkeersve­iligheid alsof er geen wagens in de stad rijden. Ik wil mensen aansporen om op een andere manier met de wagen naar de stad te komen, maar ik ga het ze niet verbieden. Dat laatste zou asociaal zijn. Bovendien knijp je de stad dan dood. Ik werk dagelijks aan het verhogen van de verkeersve­iligheid met verschille­nde maatregele­n en ingrepen. Elk verkeerssl­achtoffer is er één te veel. Toen ik het nieuws hoorde van de dode fietser, ging dit bij mij door merg en been.”

Themacommi­ssie

Het district Antwerpen neemt ondertusse­n zelf het initiatief om een themacommi­ssie te organisere­n over de verkeerson­veilige punten. “We nodigen experts uit om elk punt met ons te bekijken en te zoeken naar oplossinge­n op korte, middellang­e en lange termijn”, zegt districtsr­aadslid Jan Braeckmans (CD&V). “We doen al veel rond verkeersve­iligheid, maar we moeten ons de vraag durven stellen of het genoeg is.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Koen Kennis.
FOTO PHOTO NEWS Koen Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium