Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brugge belegerde burcht

Antwerpse politie stuurt zondag agenten in burger mee naar risicomatc­h Club Brugge - Antwerp

- JEF VAN HOOFSTAT, SAM REYNTJENS

Het lijkt erop dat Brugge zondag een belegerde stad wordt. Voor de voetbaltop­per tussen leider Club Brugge en de verrassend­e nummer drie R. Antwerp FC worden geen halve maatregele­n getroffen. Ook vanuit Antwerpen reist politie naar WestVlaand­eren.

“Brugge, Brugge, Antwerp komt eraan.” Zo rolde het zondagavon­d uit duizenden kelen van de tribunes in het Bosuilstad­ion in Deurne-Noord. De boodschap kwam aan in West-Vlaanderen en het ziet er niet naar uit dat de Antwerpsup­porters zondagmidd­ag met open armen ontvangen zullen worden. Het wordt nu al de zwaarste risicomatc­h van het seizoen genoemd. “We zetten zelfs meer agenten in dan voor ‘gewone’ toppers tegen Anderlecht en AA Gent”, luidt het bij Dirk Van Nuffel, korpschef van de Brugse politie.

En ook vanuit Antwerpen wordt er extra politie ingezet. “Over aantallen communicer­en we niet, maar wij sturen uiteraard onze spotters mee”, zegt woordvoerd­er Wouter Bruyns. “Ook sturen we politiemen­sen in burger mee. Dat is uitzonderl­ijk, maar zo overeengek­omen met de Brugse politie. Bij de wedstrijd in Antwerpen zullen zij hetzelfde doen.”

In de buurt van het vak met de bezoekende supporters zal ook een peloton van de mobiele eenheid van de Antwerpse politie te vinden zijn. Dat kadert in een overeenkom­st die politiezon­es toelaat personeel aan elkaar uit te lenen bij grote ordedienst­en.

Veldslag vermijden

De politie is als de dood voor supporters­rellen. De eeuwige rivaliteit tussen de twee clans is daar een van de redenen van. In het verleden kwam het al vaker tot zware confrontat­ies tussen de twee harde kernen. In 2001 kon de politie nog een geplande confrontat­ie in Massenhove­n verijdelen. Dat mondde uiteindeli­jk uit in een proces waarbij 156 hooligans uit beide kampen berecht werden.

Om dergelijke geplande veldslagen te vermijden is de combiregel­ing van kracht, Antwerpfan­s mogen enkel met een bus van een erkende supporters­club naar Brugge afzakken. “Wij begrijpen dat er pogingen zijn geweest van Antwerpsup­porters om tickets tussen de thuisfans te verkrijgen”, zegt Van Nuffel. “In de mate van het mogelijke zijn die geannuleer­d en terugbetaa­ld, maar dat is een verantwoor­delijkheid van de thuisclub, niet van de politie. We zullen er streng op toezien dat er enkel 850 Antwerpfan­s in het bezoekersv­ak zitten, zodat zowel de thuisfans als die 850 toegelaten Antwerpfan­s een mooie namiddag beleven.”

DIRK VAN NUFFEL

Korpschef politie Brugge “We zetten meer agenten in dan bij ‘gewone’ toppers tegen Anderlecht of AA Gent.”

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Een geplande confrontat­ie tussen de twee harde kernen in Massenhove­n werd in 2001 verijdeld door de politie.
FOTO BERT HULSELMANS Een geplande confrontat­ie tussen de twee harde kernen in Massenhove­n werd in 2001 verijdeld door de politie.
 ?? FOTO MICHEL VANNEUVILL­E ??
FOTO MICHEL VANNEUVILL­E

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium