Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werklooshe­id daalt bij allochtone­n minder snel

Vooral autochtone werkzoeken­den profiteren van economisch­e heroplevin­g

- CHRISTOF WILLOCX

Mensen met een migratieac­htergrond profiteren te weinig van de economisch­e heroplevin­g. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA).

De werklooshe­id in Vlaanderen daalt nu al meer dan twee jaar. Maar mensen met een migratieac­htergrond profiteren daar veel minder van. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister Muyters.

Muyters splitst de werklozen op in ‘autochtone­n’ en ‘allochtone­n’. Een ‘allochtoon’ wordt gedefiniee­rd als iemand die een nationalit­eit van buiten de Europese Unie heeft, of die nationalit­eit vroeger heeft gehad.

Niet genoeg begeleidin­g

In de stad Antwerpen daalt de werklooshe­id bij die allochtone­n slechts met 1% tot 2% per maand. Bij autochtone­n bedraagt de daling 6% tot 8%. In Turnhout steeg de werklooshe­id bij allochtone­n in september zelfs opnieuw.

“Dat komt omdat de overheid allochtone­n niet persoonlij­k genoeg begeleidt”, zegt arbeidsmar­ktspeciali­st Frederic Simonart. “Allochtone­n worden nog te veel gediscrimi­neerd, ze hebben meestal geen goed netwerk, de kennis van het Nederlands is vaak ondermaats en het diploma dat vluchtelin­gen en anderstali­ge nieuwkomer­s in hun eigen land hebben behaald, wordt hier niet altijd aanvaard.”

Simonart heeft daarom in Brussel, Luik en Antwerpen de vzw Duo for a Job opgericht. “Via onze organisati­e worden mensen met een migratieac­htergrond in hun zoektocht naar een job gedurende zes maanden intensief begeleid door vijftigplu­ssers. Als zo’n vijftigplu­sser de migrant steunt, creëert dat vertrouwen bij werkgevers. De sollicitan­t leert ook sneller Nederlands, omdat hij elke week enkele uren met een autochtone vijftigplu­sser samenzit.”

“Onze aanpak werkt. In Brussel, waar we al het langst bezig zijn, heeft 55% van onze werkzoeken­den na een jaar een job. Zonder Duo for a Job is dat maar 26%. In Antwerpen zijn we begin dit jaar begonnen. Daar hebben we al twaalf mensen met een migratieac­htergrond aan een job geholpen, en vier mensen aan een stage.”

Praktijkte­sts

De VDAB wijst erop dat het alle zeilen bijzet om de werklooshe­id bij mensen met een migratieac­htergrond aan te pakken. “We hebben naar aanleiding van de vluchtelin­gencrisis over heel Vlaanderen 35 extra mensen aangeworve­n in gemeenten waar veel erkende vluchtelin­gen zich vestigen, zodat de toevloed aan werkzoeken­den wordt opgevangen”, zegt Shaireen Aftab, woordvoers­ter van de VDAB.

“We krijgen de werklooshe­id bij migranten ook naar omlaag door ze sneller aan een job te helpen dan vroeger. Daarvoor hebben we een actieplan. ‘Integratie door werk’, heet dat. Een werkzoeken­de uit pakweg Eritrea moet om te beginnen aan een traject naar werk geen perfect Nederlands meer kennen. Hij kan bijvoorbee­ld via praktijkte­sts bewijzen dat hij een goede bakker is, en vervolgens op de werkvloer zijn Nederlands verbeteren. We investeren ook in stages en leren op de werkvloer. Maar helaas verwijzen niet alle OCMW’s, gemeentes en scholen die inburgerin­gscursusse­n geven de werkzoeken­den voldoende naar ons door.”

Mechelen doet het uitstekend

Aftab wijst er wel op dat Antwerpse gemeenten het relatief goed doen in de strijd tegen de allochtone werklooshe­id. “In steden als Antwerpen en zeker Mechelen daalt de werklooshe­id bij die doelgroep. In West-Vlaamse centrumste­den en ook in Leuven stijgt ze nog steeds, ondanks de heropleven­de economie. Dat komt omdat die steden wel nieuwkomer­s aantrekken, maar er niet genoeg jobs voor hebben. Een stad als Antwerpen heeft wél genoeg jobs in de aanbieding.”

Maar dat kan niet verhindere­n dat de allochtone werklooshe­id in Antwerpen slechts met mondjesmaa­t afneemt. “Het aantal werkzoeken­den van Turkse en Marokkaans­e origine daalt wel sterk. Maar bij de andere groepen van buiten de Europese Unie stijgt de werklooshe­id”, zegt Antwerps schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V). “De stad maakt in drie jaar tijd dan ook 1,5 miljoen euro vrij voor projecten die erkende vluchtelin­gen aan het werk helpen. Dat gebeurt bijvoorbee­ld bij dienstench­equebedrij­ven en in de uitzendsec­tor.”

Toch doet een stad als Mechelen het stukken beter. De werklooshe­id bij allochtone­n daalt er al drie maanden op rij sneller dan bij autochtone­n. “Misschien komt dat door onze maakindust­rie. Die bedrijven nemen sneller lager geschoolde profielen aan”, zegt Mechels burgemeest­er Bart Somers (Open Vld). “Maar ik wil de trend eerst op lange termijn bekijken. Je mag niet te snel conclusies trekken. Al is het wel plezierig om vast te stellen dat de inclusieve aanpak bij de Mechelse politie en het stadsbestu­ur zich ook in de economie laat zien.”

SHAIREEN AFTAB

Woordvoers­ter VDAB “In steden als Antwerpen en zeker Mechelen daalt de werklooshe­id bij allochtone­n. In WestVlaams­e centrumste­den en ook in Leuven stijgt ze nog steeds.”

 ??  ??
 ?? FOTO EFO ??
FOTO EFO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium