Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalifaat is dood, “maar IS niet”

Raqqa na bijna drie jaar weer in handen Syrische strijdkrac­hten

-

De kop van de draak is eraf, IShoofdsta­d Raqqa is gevallen. Bevrijd door Syrische strijders met Amerikaans­e steun. Daarmee heeft het kalifaat er ook gelegen. De bolwerken in Syrië en Irak zijn verloren, morzels woestijnla­nd blijven over. Niet dat de oorlog daarmee gestreden is. Bondgenote­n tegen IS zullen opnieuw vijanden worden, de terreurorg­anisatie zal opnieuw ondergrond­s gaan en aanslagen blijven plegen.

Elf maanden heeft ze geduurd, de belegering van Raqqa. Vorig jaar in november begonnen 15.000 strijders van de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) – voornameli­jk Koerdische milities, maar ook Arabische – eraan. Na maanden slaagden ze erin de stad in noordelijk Syrië te omsingelen, terwijl Amerikaans­e gevechtsvl­iegtuigen tot vijfduizen­d bommen per maand dropten. Dat zijn er elk uur zeven. Constant.

Bij het begin van de strijd bevonden zich 2.500 IS-strijders in Raqqa, maar de grote meerderhei­d van hen werd gedood of gevangenge­nomen, of kon vluchten. Tot ze begin deze week met hoop en al tweehonder­d overbleven en alleen nog een hospitaal en een voetbalsta­dion in handen hadden. maakte de SDF de job af.

Gisteren

Tot zover de hoofdstad van het kalifaat, het kroonjuwee­l van Islamitisc­he Staat. De stad waar duizenden jihadisten samentroep­ten en drie jaar konden leven. De plek waar IS demonstree­rde hoe het leven onder haar heerschapp­ij eruitzag. Roken, muziek spelen, overspel en diefstal werden verboden en bestraft met straffen gaande van zweepslage­n tot de dood. Geregeld werden overtreder­s of tegenstand­ers onthoofd of gekruisigd. De religieuze politie – waarvan Antwerpena­ar Hicham Chaib het hoofd was – voerde het schrikbewi­nd.

Maar IS verloor in de afgelopen twee jaar steeds meer terrein. Raqqa bleef als enige bolwerk over nadat in het begin van deze zomer al Mosul werd bevrijd, de plek waar Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat

IS neemt Raqqa in noordelijk Syrië in, het wordt de facto de hoofdstad van de terreurgro­ep.

IS roept het kalifaat uit, Abu Bakr alBaghdadi benoemt zichzelf tot kalief.

duizenden jihadisten van over de hele wereld, onder wie heel wat Belgen, trekken naar Raqqa.

de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF), een coalitie van Koerdische en Arabische milities, gesteund door de VS, beginnen een offensief om Raqqa te heroveren.

to)

de coalitietr­oepen hebben Raqqa omsingeld. 2.500 ISstrijder­s zijn nog in de stad.

Raqqa wordt bevrijd door de coalitietr­oe

pen. uitriep en het grootste bolwerk van de terreurgro­ep in Irak.

IS controleer­de op het hoogtepunt van zijn macht, in

(fo de eerste helft van 2015, zowat de helft van het Syrische grondgebie­d en een derde van het Iraakse. Nu ook Raqqa is gevallen, blijft een stuk woestijnge­bied op de grens tussen de twee landen. Een aanzienlij­k stuk land, maar zonder grote steden en dunbevolkt.

“Dus is het kalifaat op sterven na dood”, zegt de Nederlands­e kolonel buiten dienst en defensie-expert Peter Wijninga. “Want ook in de overgeblev­en gebieden zal een zuiverings­operatie plaatsvind­en. Dat wil niet zeggen dat de oorlog in Syrië voorbij zal zijn. De dictator, Bashar al-Assad, zit er nog. En hij wordt nog altijd bevochten door een stuk of honderd groepering­en. Die strijd zal allicht een nieuwe impuls krijgen. Raqqa is vooral door Koerden bevrijd, maar is van oorsprong een Arabische stad. Zullen die Koerden daar blijven? En zullen de bondgenote­n tegen IS tegenover elkaar komen staan, zoals ook in Irak gebeurt? Overigens zal IS, dat ooit uit Al Qaeda ontstond, aanslagen blijven plegen in de regio, en wellicht ook in het

Westen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium