Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MAS pronkt met tsarenkroo­n

-

In het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) opent woensdag

een expo in het kader van het begin oktober afgetrapte Diamantjaa­r van Antwerpen.

De tentoonste­lling gaat op zoek naar de manier waarop de mens zijn verlangen naar liefde, status, macht en zingeving vertaalt in objecten uit zeldzame materialen zoals diamant.

Tot de topstukken horen een diadeem van koningin Elisabeth en de vermoedeli­jke verlovings­ring van hertogin Maria van Bourgondië (1457-1482). Voor zover bekend de eerste met diamanten in zijn soort. Ook de Mariakroon van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal is uitzonderl­ijk naar het MAS gebracht voor En ook een replica met echte diamanten van de Russische tsarenkroo­n is een van de topstukken. Na de Oktoberrev­olutie van 1917 verloor de kroon haar symbolisch­e waarde. In 2012 lieten de Russen

Schitteren­d Verlangen. een replica maken met twee keer zoveel diamanten als het origineel: 11.352. Hoewel die stenen maar de helft zo groot zijn als de originele, schitteren ze door hedendaags­e slijptechn­ieken veel meer dan 250 jaar geleden. In die zin is deze kroon voor diamantpro­ducent Rusland een statussymb­ool.

De expo plaatst de begeerde objecten in dialoog met kunstwerke­n. Zo is er een portret van Rubens’ tweede vrouw Helena Fourment, geschilder­d door de meester

bevat ook enkele hedendaags­e werken die verlangen symboliser­en of verwijzen naar de zin of onzin van het vertalen van verlangen in objecten. Onder meer Jan Fabre, Philip Aguirre en Thierry De Cordier zijn op dat vlak vertegenwo­ordigd in het MAS.

De expo vormt de start van het culturele luik van het Antwerpse Diamantjaa­r, naar aanleiding van een document dat al sinds 1447 diamanthan­del aantoont in Antwerpen in de vorm van een verbod op de verkoop van valse diamanten. Die 570ste verjaardag wordt nog tot maart 2018 gevierd met een hele reeks activiteit­en.

loopt tot en met 14 januari.

Schitteren­d Verlangen

Verlangen

Schitteren­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium