Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kilo’s coke gevonden bij invallen

Speurders rollen drugsbende op: geld, drugs, gsm’s en auto’s in beslag genomen

-

Een bende die vermoedeli­jk drugs leverde van het Waasland tot in Turnhout is gisteren opgerold. De speurders troffen zes kilogram cocaïne, geld en een vuurwapen aan.

“Ze riepen dat ze de deur moesten open doen, toen dat niet gebeurde, sloeg de politie het glas stuk.” Een bewoonster van de Confortale­i spurtte gisterenoc­htend in haar pyjama de straat op. Ze zag nog net hoe zwaarbewap­ende arrestatie­eenheden de woning van de familie A. binnenviel­en. Op hetzelfde moment vielen speurders, bijgestaan door drie hondenteam­s van de federale politie, op nog dertien andere plaatsen in de buurt van DeurneNoor­d binnen.

“Er werden tien verdachten opgepakt”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Vier anderen worden nog opgespoord.” Volgens onze informatie bood een van hen zich later op de dag aan bij de politie.

Het onderzoek

naar de bende liep al enkele maanden. In die periode had de lokale recherche de bende en al haar vertakking­en volledig in beeld gebracht. Dat leidde gisteren tot de simultane huiszoekin­gen. Bij die invallen troffen ze een aanzienlij­ke som cash geld – enkele tienduizen­den euro volgens onze informatie – tientallen gsm’s en een vuurwapen aan. Voor de speurders was ook de vondst van een klantenlij­st en de boekhoudin­g van de bende bijzonder interessan­t. Bij de invallen werden ook vier auto’s in beslag genomen.

De centrale uitvalsbas­is van de bende was de woning van kopstuk A. in de Confortale­i. A. zelf zou een van de verdachten zijn die gisteren de dans ontsprong. Samen met enkele andere kopstukken schakelde hij drugsrunne­rs in die cocaïne van Antwerpen naar de regio van Turnhout en het Waasland transporte­erden. Twee andere runners stonden in voor de bevoorradi­ng van afnemers in Antwerpen. “Er stopten inderdaad geregeld auto’s voor de deur en mensen liepen binnen en buiten”, vertelt een buurtbewoo­nster. “Maar wij hadden er eigenlijk nooit last van.”

Bij de opgepakte verdachten zijn ook twee broers die in de haven werken. Of zij hun functie als planner en administra­tieve kracht gebruikten om hand-enspandien­sten aan de drugsbende te verlenen, is niet duidelijk. Dat de bende op een ‘hoger niveau’ opereerde dan dat van de straatdeal­ers, blijkt ook uit de hoeveelhed­en die werden aangetroff­en. In een van de woningen werd zes kilogram cocaïne met de stempel ‘HH’ ontdekt. Bij een andere huiszoekin­g werd nog eens anderhalve kilogram gevonden.

De tien opgepakte verdachten werden gisteren voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. “Een verdachte werd vrijgelate­n onder strikte voorwaarde­n”, zegt parketwoor­dvoerster Lentle Jespers. “Negen anderen blijven aangehoude­n.”

Vrijdag buigt de raadkamer zich over hun verdere aanhouding.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium