Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderwijs

Project wijst leerlingen Lyceum Cadix op gevaren mensenhand­el

-

Met Blueheart@school worden de leerlingen van het Stedelijk Lyceum Cadix bewust gemaakt van de ernst en de nabijheid van mensenhand­el. Gisteren volgden de leerlingen workshops en werden ze gedurende een dag geconfront­eerd met de realiteit.

De zesdejaars van het Stedelijk Lyceum waren er gisteren even stil van. Een hele dag werden ze geconfront­eerd met de keiharde realiteit rond mensenhand­el tijdens Blueheart@school. Dat is een samenwerki­ng tussen Stedelijk Lyceum Cadix, Lokale Politie Antwerpen, Payoke en UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime). Die partijen waren gisteren ook aanwezig om de leerlingen te informeren. “Jongeren komen soms in aanraking met het fenomeen tienerpooi­ers en met deze bewustmaki­ngsactie hopen we hun alertheid op te drijven, zodat ze weerbaarde­r worden en de info verder verspreide­n in hun vriendenkr­ing”, zegt leerkracht Mia Van de Velden. Zij is de drijvende kracht achter het project en heeft al van dichtbij meegemaakt hoe jonge meisjes terechtkom­en in de armen van

“Zo heb ik ooit twee jonge meisjes, goeie leerlingen in de klas, op korte tijd enorm zien veranderen. Hun schoolresu­ltaten zakten drastisch, ze werden brutaal en hun gedrag veranderde opvallend. Later kregen we op school van de politie te horen dat de meisjes in een netwerk van Turkse pooiers verstrenge­ld waren geraakt. Het gebeurt dus heel dichtbij. Vandaag leren ze hoe ze met die situatie moeten omgaan en maken we ook duidelijk dat de politie daarover aanspreekb­aar is.”

Tijdens workshops maakten de leerlingen gisteren kennis met de verschille­nde vormen van mensenhand­el en leren ze de organisati­es kennen bij wie ze terechtkun­nen. Aan de hand van een aantal getuigenis­sen en korte docu’s keken ze mee achter de schermen van het systeem. Er kwam ook een rechercheu­r van de lokale recherche Jeugd van de politie Antwerpen spreken met de leerlingen. Hij legde hen een paar concrete Antwerpse zaken voor. “Ik liet de leerlingen een aantal artikels zien die verschenen zijn in de pers over loverboys in Antwerpen. Daarmee laten we de leerlingen weten dat het gebeurt en willen we ze ook wijzen op de

het

loverboyci­rcuit. gevaren. Zo speelt sociale media een belangrijk­e rol. We willen de leerlingen bewust maken van de gevaren van sociale media. Ze moeten weten met wie ze, ook online, spreken. Blueheart@school is volgens ons een erg nuttig en noodzakeli­jk project bij jongeren”, aldus de rechercheu­r.

Ook de mensen van Payoke, een Belgisch opvangcent­rum en vzw voor prostituee­s en slachtoffe­rs van mensenhand­el, waren aanwezig om de leerlingen te sensibilis­eren. “Jaarlijks werken we met scholen samen, maar het is de eerste keer dat we de leerlingen op deze manier zo concreet confronter­en met de aspecten van mensenhand­el”, klinkt het bij Patsy Sörensen, directeur van Payoke.

Heavens Okwuego (18) volgt fotografie aan het Stedelijk Lyceum Cadix. “Ik ken de wijken waar de loverboys en de pooiers aan het werk zijn. Ik woon in de buurt van het Schippersk­wartier en zie daar vaak foute mannen in de cafés. Ik weet dus wel dat het gebeurt. Volgens de rechercheu­r is ook het Kiel in Hoboken een plaats waar veel loverboys hun slachtoffe­rs zoeken, dat wist ik nog niet. Verder schrok ik vandaag vooral van de gemiddelde leeftijd van de slachtoffe­rs. Loverboys zoeken meisjes en zelfs ook jongens van 13, 14 of 15 jaar om zich te prostituer­en. Nog piepjong dus. Het is interessan­t om de feiten achter die onderwerpe­n te kennen. Dat zijn zaken waar we normaal enkel af en toe kort in de les over praten wanneer er een verhaal in de media verschenen is rond die thematiek.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium