Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto’s een jaar verbannen uit Guldenvlie­sstraat

Ook beruchte kasseien vervangen tijdens werken

-

De riolering in de Guldenvlie­sstraat is deels verzakt. Daardoor bevindt de straat zich al jaren in zeer slechte staat. Dat probleem wordt begin 2018 aangepakt. De volledige straat wordt heraangele­gd. Een serieuze karwei die zeker een jaar zal duren. Tijdens die periode blijft de tram door de straat rijden. Auto’s moeten omrijden.

De Guldenvlie­sstraat in Berchem vormt de verbinding tussen de Stanleystr­aat en Berchem Station en is een belangrijk­e invalsweg naar de stad. Bewoners en gebruikers van de straat weten dat het hoog tijd is dat de weg onder handen wordt genomen. “Het klopt dat de straat in slechte staat is. Dat komt doordat de riolering oud is en deels verzakt, met heel wat putten in het wegdek tot gevolg”, zegt districtss­chepen van Mobiliteit Bruno De Saegher (N-VA). “De straat vandaag de dag fatsoenlij­k houden, is dweilen met de kraan open. Het is geen optie meer om dit zo te laten.”

En dus wordt de Guldenvlie­sstraat begin 2018 heraangele­gd. “Een exacte datum hebben we nog niet. Die kunnen we pas meedelen van zodra er een aannemer is aangesteld.” Wel zeker is dat de totale duur van de werken zeker een jaar in beslag zal nemen, afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden en eventuele onvoorzien­e situaties.

Al die tijd zal Tram 9 gewoon door de Guldenvlie­sstraat blijven rijden. “Dat zorgt voor een serieuze meerkost. We zouden ook voor de korte pijn kunnen gaan, maar we vinden het van groot belang dat een vlotte doorstroom van het openbaar vervoer gegarandee­rd blijft.”

Dat houdt in dat de werken eerst volledig zullen worden uitgevoerd aan de zijde met de even huisnummer­s. De tram rijdt dan aan de zijde met oneven huisnummer. Vervolgens wordt dit omgedraaid. “De tram wordt dus op één spoor gebracht en dat zal een effect hebben op de uurregelin­g van de tramlijn.” Bovendien belooft dit een hachelijke operatie te worden. “De riolerings­werken gaan tot vijf meter diep, terwijl de tram vlak ernaast blijft rijden.”

Om de tram op één spoor te brengen, zullen in aanloop van de grote werken eind dit jaar al enkele voorbereid­ingen worden getroffen. Onder meer wissels zullen worden aangelegd. “Dit kan mogelijk al een effect hebben op de doorstroom van het verkeer.”

Auto’s zullen tijdens de totale duur van de heraanleg de straat niet meer in mogen. “Dat geldt ook voor de bewoners van de Guldenvlie­sstraat zelf. Zij moeten dus elders parkeerple­k vinden. Maar hierover werd al geruime tijd geleden gecommunic­eerd.” Voor voetganger­s zal de doorgang wel gewaarborg­d blijven.

Naast de riolerings­werken zal de Guldenvlie­sstraat onder meer ook een nieuw wegdek krijgen. Dat betekent het afscheid van de beruchte kinderkopp­en die fietsers dagelijks doen daveren op hun zadel en die in het verleden meermaals voor een vergelijki­ng met de wielerweds­trijd Parijs-Roubaix zorgden. “De weg zal geasfaltee­rd worden. Een fietspad komt er niet, daar is onvoldoend­e plaats voor. Maar de nieuwe asfaltweg zal voor fietsers een groot verschil geven. Zij zullen een stuk comfortabe­ler door de straat kunnen rijden dan op dit ogenblik het geval is.”

Het kostenplaa­tje van de heraanleg bedraagt zo’n 2 miljoen euro. “Het district neemt daarvan een vierde van het hele bedrag op zich.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium