Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie weinig krijgt, leert veel te nemen

Robert Pattinson schittert in bittere farce over twee marginale broers

-

Van: Ben Safdie, Josh Safdie Met: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Ben Safdie 99 min. Robert Pattinson neemt zijn mentaal gehandicap­te broer op sleeptouw om een bank te overvallen. gaat over losers die niets te verliezen hebben.

Banken overvallen was sexy, spannend en stijlvol. Het was

Bonnie and Clyde, Butch Cassidy and the Sundance kid Heat.

en Maar de fun is eraf. Het feestje is gedaan. De banken beroven de mensen en de mensen zijn wanhopig. Zo weinig plezier spat ervan af in waarin de personages allesbehal­ve een fijne tijd is gegund.

De kijker komt er beter vanaf, met dank aan hilarische plotwendin­gen, een groezelig sfeertje en Robert Pattinson in grote doen. De acteur is al lang de status van bloedeloos ontgroeid. Na gedurfde rollen in David Cronenberg­s

en gaat hij met een flinke stap verder: dit is Pattinson op zijn minst charmant, met een

Good Time,

Twilight-tieneridoo­l Cosmopolis

Good Time

Maps

to the Stars vale huid en de gefocuste ogen van een slapeloos randfiguur.

Pattinson speelt Connie Nikas, een jongeman die in Amerika weinig flatterend als ‘white trash’ zou worden omschreven en bij ons als ‘marginaal’. Deze loser heeft er alles voor over om een winnaar te worden. Was dat niet de belofte van de American dream? Zijn underdogpo­sitie wekt sympathie op, zijn gedrag afkeer. Het is niet het enige waarin hij doet denken aan Travis Bickle in

Ook hier speelt ras een dubbelzinn­ige rol. De bankoverva­llers trekken maskers aan om voor zwarten door te gaan. Later maakt Connie misbruik van de gastvrijhe­id van twee migranten. Net zo misbruiken de filmmakers het vertrouwen van de kijker: niemand had je gezegd dat je Connie sympathiek moest vinden.

Taxi Driver.

Is hij dan geen goeie jongen? Hij redt zijn mentaal gehandicap­te broer Nick van een therapiese­ssie die meer weg heeft van een marteling. Maar algauw blijkt dat hij de labiele Nick misbruikt voor een bankoverva­l die ze zo stuntelig volbrengen, dat je er compassie mee krijgt. Wat begint met één briefje aan de bankbedien­de, wordt een hele briefwisse­ling.

Het is een farce, alleen is de humor zo wanhopig dat het lachen je vergaat. Deze jongens zitten ook niet voor hun plezier in de criminalit­eit, maar uit noodzaak. Het geeft een sociaal kantje aan de klungelige overval.

Wanneer Nick wordt gevat, wint Connie opnieuw je sympathie: in plaats van er alleen vandoor te gaan, gaat hij op zoek naar geld om zijn broer op borg vrij te krijgen. Ondertusse­n belandt de gevangen Nick zwaargewon­d in het ziekenhuis, uiteraard streng bewaakt. Connie ziet een kans om hem te bevrijden, en dat loopt – u raadt het – niet zoals gepland.

Al is de vraag of deze jongens überhaupt veel plannen. Connie is vooral een geweldig improvisat­ietalent, door zijn ongetwijfe­ld miserabele jeugd getraind om voortduren­d de snelste exit uit de grootste ellende te vinden. Wie weinig krijgt, leert veel te nemen.

Net als de twee antihelden zijn ook de makers van deze film twee broers: de New Yorkers Joshua en Ben Safdie. Hun debuut

was gebaseerd op hun eigen onconventi­onele vader. In deze derde film speelt Ben Safdie zelf de rol van Nick. Verwar deze doe-het-zelfmental­iteit

Daddy

Longlegs niet met amateurism­e: is topwerk van twee jonge regisseurs die perfect weten wat ze doen.

Au fond is dit een sociaal drama over jonge mannen die aan hun lot zijn overgelate­n. Maar het is bepaald geen Ken Loach, want wat is hier dan de boodschap? Dat Amerika een harteloze samenlevin­g is voor zorgbehoev­enden? “Ik denk niet dat je zo verantwoor­delijk voor dit alles bent als je denkt”, zegt de advocaat tegen Nick.

Uiteindeli­jk blijft het toch ook een misdaadfil­m in neontinten, met een lekker luide en flashy soundtrack van Oneohtrix Point Never, die ook Iggy Pop inschakelt. “No Fun”, zong Iggy ooit, en dat is het hier ook. Niets aan deze broers suggereert dat zij plezier beleven aan hun banditisme.

Wanneer Connie op het spoor komt van een fles lsd, hoopt hij die te verkopen. De fles ligt verborgen in een verlaten pretpark. Wat een drieste daden, wat een droevig decor. Ooit was Amerika een rollercoas­ter, maar de lichten zijn al lang gedoofd en iedereen is naar huis. staart angstaanja­gend diep in het lege ravijn achter het kapotte reclamebor­d van de American dream. Nihilisme was zelden zo hip.

Good Time

Good

Time

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium