Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heb geen medelijden met mij, ik ben zo geboren”

11-jarig meisje uit Brasschaat getuigt op YouTube over gespleten handen

- SYLVIA MARIËN

Soms denken nieuwe kinderen op school dat het iets vies is, en dan legt June Eyer (11) uit Mariaburg (Brasschaat) gewoon uit dat ze niks kan doen aan haar gespleten handen. “Ook online kreeg ik er veel vragen over. Daarom heb ik er een filmpje over gemaakt”, zegt ze. “Accepteer gewoon jezelf, is mijn advies.”

June Eyer is een van de vele tieners met een eigen YouTubekan­aal en videoblog. Elke week post ze filmpjes over wat haar bezighoudt en wat ze leuk vindt: zelf slijm maken, haar ochtendrou­tine in het weekend, zich vervelen … Vaak met een kwinkslag.

“Omdat mijn handen in die filmpjes dan in beeld komen, kreeg ik geregeld vragen over hoe het komt dat ik zulke handen heb”, vertelt June. “Daarom heb ik besloten daar een aparte vlog over te maken.”

June is geboren met syndactyli­e, ook wel kreeftenha­nden, cleft

hands of gespleten handen genoemd. Ook haar voeten zijn gespleten vanwege een genetische fout. Zowat een op de 90.000 baby’s wordt ermee geboren, in een minimale tot ernstige variant. Vingers en tenen kunnen vergroeid, afwezig of juist extra aanwezig zijn. “Bij June zit het eerder complex in elkaar”, vertelt haar moeder Vanessa Lauryssen (43). “Daardoor heeft ze al elf operaties moeten ondergaan. Dat is niet voor hoe het eruitziet, maar puur functionee­l.”

“Ik ben er nooit echt mee gepest geweest”, zegt June. “Het is iets waar ik niks aan kan doen. Het gebeurt wel dat mensen medelijden hebben, maar dat is zeker niet nodig. Er is immers niks gebeurd met mijn handen, ze zijn gewoon zo.”

Zesde zintuig

“We wisten tijdens de zwangersch­ap niet dat June een beperking zou hebben”, zegt Vanessa. “Pas bij de geboorte bleek het. Die eerste tijd ben ik veel gaan opzoeken over syndactyli­e, maar na een tijdje heb ik het losgelaten. Het werd te veel. Eigenlijk zijn we door een gelukkig toeval bij een goede, gespeciali­seerde chirurg in Kortrijk terechtgek­omen.”

“En verder heeft June gewoon alles zelf uitgezocht. Ze kan heel mooi schrijven en tekenen, en ze heeft een eigen methode om te eten met mes en vork. Ik ben een moeder, dus ik wilde haar veel helpen, maar June is heel zelfstandi­g. Daarom hebben we de afspraak: als ze zelf niks vraagt, dan lukt het.”

“Ze gaat er gewoon zelf licht over”, zegt Vanessa. “Op een gegeven moment had ík er een zesde zintuig voor ontwikkeld, dan had ik het altijd gezien als de mensen haar aanstaarde­n. Maar als ik er iets van wilde zeggen, zei ze altijd dat het niet nodig was.”

Maar volgend jaar gaat June naar de middelbare school. “Sowieso al een grote stap. Dus daar maak ik me wel zorgen over. Ik weet dat ze daar ook al mee bezig is. Daarom willen we daar op voorhand in gesprek gaan, zodat ze op de hoogte zijn en er altijd iemand is bij wie ze terechtkan. Gewoon dat weten, is belangrijk.”

Trots

“Verder heeft ze natuurlijk ook de gewone probleempj­es van een tiener, dat vergeet ik soms. Dan stuurt ze een bericht dat ze zich niet goed voelt, en dan vraag ik meteen of het door haar handen is. ‘Helemaal niet’, zegt ze dan

(lacht). Ze accepteert zichzelf gewoon zoals ze is, en dat maakt mij eigenlijk wel heel trots.”

Het is meteen ook Junes tip voor mensen met een beperking: “Je kunt er niks aan doen, aanvaard het gewoon. En doe zo veel mogelijk zelf.”

VANESSA LAURYSSEN

Mama van June “June is heel zelfstandi­g, ze wil heel weinig hulp. Daarom hebben we de afspraak: als ze zelf niks vraagt, dan lukt het.”

 ??  ??
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? June toont samen met mama Vanessa het filmpje waarin ze vertelt over haar beperking. “Ik ben er nooit echt mee gepest geweest”, zegt June. “Het is iets waar ik niks aan kan doen.”
FOTO KOEN FASSEUR June toont samen met mama Vanessa het filmpje waarin ze vertelt over haar beperking. “Ik ben er nooit echt mee gepest geweest”, zegt June. “Het is iets waar ik niks aan kan doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium