Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baasje schenkt politiehon­d aan Aruba

Mechelse herder van Antwerpena­ar getraind om gevangenen af te schrikken op Antilliaan­s eiland

- REBECCA VAN REMOORTERE

Nu de training door zijn Antwerps baasje voltooid is, is Matti klaar om aan een nieuw leven op Aruba te beginnen. De Mechelse herder moet in de gevangenis op het Antilliaan­se eiland agressieve drugscrimi­nelen afschrikke­n. “Zonder hen te verwonden”, benadrukt Yannick B., die zijn aanvalshon­d met pijn in het hart doneert aan het plaatselij­ke ondersteun­ingsteam van justitie.

Yannick B. blijft liever anoniem. De honden die hij eerder opleidde tot drugshond doen het bijzonder goed waardoor hij vreest voor represaill­es vanuit het drugsmilie­u. Matti is dus niet de eerste politiehon­d van Yannick. “Ik heb al een drugshond opgeleid voor de douane op Aruba en een andere hond van mij werkt nu op Schiphol. Een tijd geleden zou nog een andere hond naar Amerika vertrekken, maar hij is jammer genoeg voor vertrek overleden.”

Yannick koopt de honden als puppy en leidt ze op tot politiehon­d. Als hobby. “Ik begin al met de eerste trainingen als de honden twaalf weken oud zijn. Die trainingen zijn meer spelletjes. Bij andere politieopl­eidingen begint de training pas als de hond al tien maanden oud is. Maar dat is zoals een kleuter leren praten als hij al vijf is. Omdat ik zo vroeg start, kan ik ze al verkopen als ze tien maanden oud zijn en leren ze sneller.”

Drugs

Yannick heeft vroeger met waakhonden bij een beveiligin­gsfirma gewerkt. “Die firma ging failliet, maar ik wist dat ik verder wilde met honden. Daarom volgde ik een opleiding om hondentrai­ner te worden in Nederland. Ik leerde er een man kennen die eerder al met honden had gewerkt op Aruba. Hij wist dat daar nog drugshonde­n nodig waren. Omdat ik besefte dat mijn honden er in goede handen zouden komen, verkocht ik er een als drugshond aan de douane. Ik krijg vaak filmpjes toegestuur­d. Mijn hond zou in een jaar tijd al een enorme hoeveelhei­d drugs hebben opgespoord.”

Een specialite­it van Yannick. “Ik werk met Scentlogix, een stof waarvan de honden de geur associëren met drugs. Heel effectief, want ooit wandelde ik met een van de honden in Antwerpen en vond hij toevallig een leeg zakje drugs onderaan een vrachtwage­n”, vertelt hij.

Onlangs hoorde Yannick van zijn kennissen op Aruba dat een aanvalshon­d van het bijzondere ondersteun­ingsteam bij justitie plots was overleden. “Daarom besloot ik Matti te doneren. Matti is al bij mij sinds hij een puppy was. Nu is hij vijf jaar. Matti is mijn eigen hond en ik was niet van plan hem te verkopen. Ik weet dat hij perfect is voor de job op Aruba en het team daar goed kan versterken. Het afscheid zal heel moeilijk worden, meestal sta ik te huilen als een klein kind op de luchthaven. Maar na een paar weken wordt verdriet ingeruild voor trots omdat de honden het zo goed doen.”

Nieuwe puppy

Matti zal worden gebruikt in de gevangenis. “Op Aruba is er veel drugscrimi­naliteit en zitten heel wat zware jongens in de gevangenis. Het is Matti’s taak om te imponeren en de agressieve delinquent­en af te schrikken, zonder hen effectief te bijten of te verwonden”, aldus Yannick.

Na het vertrek van Matti gaat Yannick op zoek naar een nieuwe puppy. “Ik kan niet zonder hond. Ik wil geen profession­ele handelaar worden, het moet leuk blijven. Ik train meestal maar één hond per keer, want bij meer honden ga ik het werk automatisc­h minder goed doen.”

Voor een getrainde hond krijgt Yannick, afhankelij­k van het land van verkoop, een paar duizend euro.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Matti staat te popelen om naar Aruba te vertrekken. Al zal hij zijn baasje wel missen. “Het afscheid zal moeilijk worden, maar na een paar weken wordt dat verdriet ingeruild voor trots”, zegt trainer Yannick.
FOTO PATRICK DE ROO Matti staat te popelen om naar Aruba te vertrekken. Al zal hij zijn baasje wel missen. “Het afscheid zal moeilijk worden, maar na een paar weken wordt dat verdriet ingeruild voor trots”, zegt trainer Yannick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium