Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fietsers vaak zelf in fout in verkeer”

Rechter en experts wijzen op gedeelde verantwoor­delijkheid

- SYLVIA MARIËN

“Ook als ze zelf slachtoffe­r zijn, kunnen fietsers en voetganger­s verantwoor­delijk zijn voor een ongeval. Laat ons daarom allemáál voorzichti­g zijn.” Dat zegt Antwerps politierec­hter Erwin Van Damme. In de discussies rond verkeersve­iligheid die na de recente dodelijke ongevallen met fietsers in Antwerpen zijn ontstaan, vinden verkeersex­perts dat zwakke weggebruik­ers ook in de spiegel moeten durven kijken. Professor Bas de Geus (VUB) becijferde dat bij fietsongev­allen zo’n 80% te wijten is aan de fietser zelf.

Onder meer Antwerps politierec­hter Erwin Van Damme vraagt aandacht voor een gedeelde plicht van weggebruik­ers. “Ook voetganger­s of fietsers kunnen geheel of gedeelteli­jk verantwoor­delijk zijn voor een ongeval, ook als ze dodelijk slachtoffe­r zijn. Wij vellen geen sociale vonnissen, hoe erg ook voor de nabestaand­en. Laat ons allemaal voorzichti­g zijn.”

Uw krant heeft sinds vorig weekend een meldpunt voor onveilige verkeerssi­tuaties voor fietsers, naar aanleiding van het toenemend aantal ongevallen met fietsers. In drie weken lieten in Antwerpen drie fietsers het leven.

Veel aandacht ging de afgelopen dagen naar ‘kruispuntc­onflicten’: weggebruik­ers uit verschille­nde richtingen hebben gelijktijd­ig groen en komen samen op dat kruispunt. Potentieel gevaarlijk dus, waarop de oproep kwam naar meer conflictvr­ije kruispunte­n, en snel.

Veel reacties krijgen we ook van weggebruik­ers die stellen dat weginricht­ing één ding is, het naleven van de wegcode een ander. Lezers maken melding van te veel fietsers die door het rood rijden, de voorrang van rechts niet respectere­n, gsm’en tijdens het fietsen, slalommen op de weg, met kleine kinderen door het verkeer laveren, door de voetganger­stunnel sjezen…

Asociaal gedrag

“Ik rij met een bestelwage­n en elke dag word ik geconfront­eerd met minstens tien fietsers die door het rood rijden”, zegt Ali Niazi bijvoorbee­ld. “Ik heb urenlang beeldmater­iaal op mijn dashcam van asociaal gedrag van fietsers in Antwerpen. Het lijkt elke dag erger te worden. Gelukkig let ik telkens drie keer op en rij ik voorzichti­g...”

Volgens Vias institute, het voormalig Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid, ligt bij negen op de tien ongevallen een menselijke fout aan de basis. Dat gaat dan om alle ongevallen. Professor Bas de Geus (VUB) doet onderzoek naar de positieve en negatieve effecten van fietsen. Hij be- cijferde dat bij de fietsongev­allen zo’n 80% te wijten was aan de fietser zelf. “Dat wordt ook in internatio­nale studies bevestigd”, zegt Bas de Geus. “Ik kijk uit mijn raam en zie hier net een fietser voorbij racen met de gsm in de hand. Ik merk ook dat er fietsers zijn die hun woon-werkverkee­r als een sporttrain­ing zien. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk.”

Verradelij­ke kruispunte­n

Erwin Van Damme, politierec­hter in Antwerpen, ziet het zeer regelmatig gebeuren: “Fietsers die de weg overrijden op een oversteekp­laats voor voetganger­s. Die fietsers hebben géén voorrang. Als het tot een ongeval komt, zijn zij zelf principiee­l aansprakel­ijk.”

“Als politierec­hter evalueer ik elk verkeerson­geval op zich. Wat wel zo is, is dat mensen soms niet begrijpen dat ook zwakke weggebruik­ers geheel of gedeelteli­jk in fout kunnen zijn.” Dus hier: wie als fietser een fout begaat, zal moeten opdraaien voor de eigen materiële schade en de schade aan derden. Wel is er voor de zwakke weggebruik­er wettelijk een extra beschermin­g, ook als die zelf in fout is. Bij een ongeval tussen een motorvoert­uig en een zwakke weggebruik­er, moet de verzekeraa­r van het voertuig de lichamelij­ke schade (en kledijscha­de) aan de fietser of voetganger betalen.

Moeilijk voor nabestaand­en

“Ik las dat bij twee recente dodelijke ongevallen zowel het voertuig als de fietser tegelijk groen had”, zegt Van Damme. “In zo’n situatie denken we bij de beoordelin­g eigenlijk de lichten weg, en kijken we naar de wegcode. Had het voertuig voorrang van rechts, dan zou het kunnen dat de fietser volledig aansprakel­ijk is – afhankelij­k natuurlijk van concrete elementen zoals de gevoerde snelheid. Gaat het om een dodelijk ongeval, of een met zware gevolgen, dan is dat voor slachtoffe­r of nabestaand­en soms heel moeilijk om te begrijpen. Maar ik vel nu eenmaal geen sociale vonnissen, ik kijk naar de feiten.”

“Zo moest ik oordelen over een ongeval waarbij een bestuurder een jonge bromfietss­ter in dit geval (en dus geen zwakke

weggebruik­er, red.), had doodgerede­n. De bromfietss­ter had op een oversteekp­laats een voorrangsw­eg gedwarst, en was dus volledig in fout. En toch had men dat vonnis kennelijk niet verwacht.”

Nog een voorbeeld, uit Brussel: een fietser die nochtans voorrang had op een kruispunt, was na een ongeval volgens de rechter toch volledig aansprakel­ijk, omdat hij zonder lichten plots op dat kruispunt opdook en dus een onvoorzien­e hindernis was voor een automobili­st die van links kwam. “Een kruispunt kan verraderli­jk zijn”, zegt Van Damme nog. “Voorzichti­g en correct deelnemen aan het verkeer is de beste manier om veilig thuis te komen.”

ERWIN VAN DAMME

Politierec­hter “Als voertuig en fietser tegelijk groen hebben, denken we de lichten weg en kijken we naar de wegcode.”

 ??  ??
 ??  ?? Enkele reacties op de sociale media.
Enkele reacties op de sociale media.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUKAS ??
FOTO LUKAS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium