Gazet van Antwerpen Stad en Rand

27 jaar wachten op schadeverg­oeding

Inge uit ‘Over Winnaars’ was twee toen ze rug brak bij ongeval

- MARC KLIFMAN, ALAIN TRAPPENIER­S

Inge (29) uit Gent, die onlangs te zien was in het VTMprogram­ma Over Winnaars, zit al sinds haar twee jaar in een rolstoel, nadat ze haar rug had gebroken bij een dramatisch ongeval. Pas gisteren – 27 jaar later – heeft de rechtbank haar een schadeverg­oeding toegewezen. “Eindelijk”, zegt haar moeder Hilde, die niet begrijpt waarom het zo lang duurde. “Je zou voor minder doodziek worden.”

Ze ontroerde kijkend Vlaande- ren door met Koen Wauters brons te halen op een internatio­nale danswedstr­ijd in Frankfurt. De bekende zanger was de danspart- ner van Inge (29) uit Gent, die in een rolstoel haar droom wilde waarmaken: zich al dansend op en top vrouw voelen.

Ruim kwarteeuw wachten

Allesbehal­ve evident voor Inge, die amper twee jaar was toen ze haar rug brak tijdens een tragisch auto-ongeluk in januari 1991. Bij dat ongeval kwamen zowel haar broertje, vader en grootmoede­r om het leven. De enige overlevend­e was zij en haar grootvader. De gebroken rug zorgde ervoor dat Inge tot dusver in een rolstoel gekluister­d zit.

Al jarenlang loopt er in de rechtbank van Leuven een proces rond de schadeverg­oeding, waar Ilse recht op heeft als slachtoffe­r van het ongeval. Een verzekerin­gskwestie, die al meer dan een kwarteeuw loopt. Pas gisteren – na 27 jaar – heeft de correction­ele rechtbank zich uitgesprok­en over de omvang van die schadeverg­oeding. Het gaat om een hoog bedrag, maar hoeveel precies wenst de familie van Inge privé te houden.

“Schandalig”

Hilde, de moeder van Inge, is vooral blij dat er “eindelijk” een uitspraak is gevallen. “Ik begrijp niet waarom dat zo lang heeft moeten duren. Dat is schandalig. Ofwel maak je je daar ziek in en ga je er als ouder of patiënt zelf aan ten onder. Want je zou voor minder doodziek worden. Ofwel word je daar – na al die tijd – laks en onverschil­lig in. 27 jaar is echt verschrikk­elijk lang. Het is allesbehal­ve evident om in zo’n lange periode alle kosten altijd bij te houden, alles opnieuw op te rakelen en alles altijd te moeten blijven nakijken.”

Inge zelf was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Ze zit in Australië om aan haar doctoraat te werken.

“Inge hield zich ook niet bezig met die schadeverg­oeding”, zegt haar moeder. “Ze wil altijd vooruitkij­ken en met haar toekomst bezig zijn. Maar ik ben daar als ouder wel erg mee bezig geweest. Ik ben blij dat zij nu eindelijk haar schadeverg­oeding krijgt.”

Niet uitzonderl­ijk

Voor een goed begrip: de voorbije 26 jaar heeft Inge van de rechtbank wel voorlopige voorschott­en als schadeverg­oeding ontvangen, onder meer om alle nodige medische kosten te dekken. Haar advocaat benadrukt dat het ook niet uitzonderl­ijk is dat slachtoffe­rs zo lang moeten wachten op het geld waar ze recht op hebben.

“In dergelijke zaken, waarbij iemand al zeer jong een ongeval krijgt, geeft men voorschott­en zodat die mensen tijdelijk verder kunnen”, zegt haar raadsman Noël Devos. “Maar een afsluitend­e expertise doet men meestal pas wanneer het slachtoffe­r 18 of 21 jaar is. Pas op die leeftijd krijgt men zicht op de totale schade. Bij een kind van twee jaar is het te vroeg om te bepalen wat die heel zijn leven gaat doen.”

Het is afwachten of Inge de toegewezen schadeverg­oeding nu ook snel gestort krijgt. Verschille­nde verzekerin­gspartijen hebben nog de kans om in beroep te gaan.

HILDE

Moeder van Inge “Ik begrijp niet waarom dat zo lang heeft moeten duren.”

 ??  ?? Inge ontroerde Vlaanderen in het VTMprogram­ma Over
Winnaars door met Koen Wauters brons te halen op een internatio­nale danswedstr­ijd.
FOTO VTM
Inge ontroerde Vlaanderen in het VTMprogram­ma Over Winnaars door met Koen Wauters brons te halen op een internatio­nale danswedstr­ijd. FOTO VTM
 ?? FOTO VTM ?? Inge werkt hard aan haar toekomst.
FOTO VTM Inge werkt hard aan haar toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium